Nemůžete se dočkat, až se konečně vydáte s košíkem do lesa? Směle do toho… Právě začíná růst chutná jarní houba, kačenka česká.

„Můžeme na ni narazit v teplejších listnatých hájích pod osikami, topoly, ale taky pod růžokvětými dřevinami, jako jsou trnka, hloh, švestka, třešeň,“ popisuje amatérský mykolog Dalibor Marounek.

Kačenky, které se velmi podobají smržům, jsou nejlepší podušené na másle a podávané s topinkou, kdy vynikne jejich jemná chuť. Vhodné jsou do salátů či na omáčku.

Ve smrčinách můžeme narazit i na další jedlou jarní houbu – penízovku smrkovou. „Houbička se používá do polévek. Na polévku musíme ale nastříhat nůžkami několik stovek kloboučků, chce to trpělivost,“ říká Dalibor Marounek. Penízovka se hodí i do omáček či houbového rizota.

Jednohubky s kačenkami

Jednohubky s kačenkami
Autor: Dalibor Marounek

Co je třeba: 250 g kačenky české, 4 rohlíky, 4 cherry rajčátka, máslo, stroužek česneku, petrželka, pažitka, sůl, pepř.

Postup: Kačenky očistíme, opláchneme, odkrojíme nohy a kloboučky podusíme na másle, osolíme, lehce opepříme. Rohlíky nakrájíme na kolečka, opečeme nasucho, z obou stran, lehce potřeme česnekem. Na kolečka rohlíku položíme podušené kloboučky kačenek, ozdobíme kouskem petrželky, pažitky a cherry rajčátky.

Video
Video se připravuje ...

Pozor na záměnu jedovatých hub za jedlé Blesk TV

Fotogalerie
4 fotografie