Také policisté varují před špatnou sjízdností silnic. „Na silnici I/6 u Bochova je havárie osobního auta s lehkým zraněním. Zřejmě vlivem povětrnostních podmínek. Auto skončilo mimo komunikaci,“ uvedla krajská policejní mluvčí Zuzana Týřová.

Žene se k vám sníh? Sledujte mraky na radaru ZDE

Sníh se v Karlovarském kraji objevil už v neděli a v pondělí, sněžilo ale jen ve vyšších polohách a sníh na silnicích nevydržel. Dnes už sněží na většině území kraje. Se sněhem musejí řidiči počítat i na hlavním tahu krajem, na dálnici D6. Ve vyšších polohách jsou silnice zasněžené.

Královéhradecký kraj

V nejvyšších polohách Královéhradeckého kraje leží na vozovkách vrstva sněhu, motoristé v úterý musejí se sněhem počítat například při jízdě přes hřeben Orlických hor či v Horní Malé Úpě v Krkonoších. Všechny silnice jsou však se zvýšenou opatrností sjízdné, řekl technický náměstek královéhradeckých silničářů Přemysl Noháček.

V nejvyšších polohách, například na Šerlichu, leží zhruba pět centimetrů sněhu, postupně provádíme zimní údržbu,“ řekl Noháček. Podle něj by další sníh mohl podle předpovědi napadnout v Královéhradeckém kraji v noci na středu, zůstávat by mohl i v nižších polohách. „Pracujeme na přestrojení části naší techniky zpět na zimní údržbu,“ řekl Noháček.

Zima se vrátila: Čechy v dubnu překvapil sníh.
Autor: ČHMÚ

Olomoucký kraj 

Na severu Olomouckého kraje vyrazili v úterý časně ráno silničáři opět do terénu. Zasahovali na Rejvízu i na Červenohorském sedle, kde napadlo přes pět centimetrů sněhu, řekl ČTK dispečer jesenické správy silnic. Se stroji vyjeli do terénu i jejich kolegové z šumperské strany. 

Do terénu silničáři na Jesenicku vyrazili dnes kolem 03:00. Sníh se držel v polohách nad 600 metrů. „Jeli jsme na Červenohorské sedlo, měly tam problém s výjezdem i kamiony. Sypače poté zasahovaly také na Rejvízu. Tam napadlo zhruba do pěti centimetrů mokrého sněhu, na sedle toho bylo více,“ uvedl dispečer jesenických silničářů.

Zasahovat museli nad ránem na silnicích také jejich kolegové na Šumpersku. „Byli jsme v Jeseníkách na Skřítku, napadlo tam tak do tří centimetrů sněhu. Postihlo to spíše severní část,“ řekl v úterý ČTK dispečer šumperské správy silnic.

V pohotovosti zůstávají správci cest na severu regionu nadále, podle předpovědi má ještě sněžit. „Sněhové přeháňky očekáváme i přes den, přes noc by měly být trvalého charakteru,“ uvedl dispečer.

Meteorologové varují před sněhem i větrem

Od úterního večera hrozí hlavně na severu Čech a Moravy sněhové jazyky, na hřebenech hor i závěje. Sněžit má i v nižších polohách, na silnicích se bude tvořit vrstva mokrého sněhu. Zesilovat bude také vítr, a to zejména na horách.

Výstraha před sněhovými jazyky s nízkým stupněm nebezpečí je vyhlášena od úterních 17:00 pro polohy od 700 metrů nad mořem v krajích Libereckém, Ústeckém, Karlovarském, Pardubickém, Královéhradeckém, Olomouckém a Moravskoslezském. Ochlazovat se má i ve středu, meteorologové budou tedy výstrahu dále upřesňovat.

VIDEO: Jak se obléknout, než půjdete ven? Spočítejte si s Dášou Honsovou pocitovou teplotu:

Video
Video se připravuje ...

Počasí plus: Jak spočítat pocitovou teplotu? Od té na teploměru se může hodně lišit. Blesk TV

V důsledku postupného ochlazování se bude na našem území snižovat hranice sněžení, v úterý od 400 metrů a k večeru předpokládáme sněžení i v nižších polohách,“ uvedli meteorologové.

Do úterního rána mělo ve vyšších polohách jižní části Českomoravské vrchoviny, Bílých Karpat, Javorníků a Beskyd napadnout do 15 centimetrů sněhu. „Vydatnější a trvalejší sněžení na horách Moravy a Slezska se očekává opět v noci z úterý 18. 4. na středu 19. 4.,“ uvedli meteorologové.

Fotogalerie
6 fotografií