Správci silnic do terénu vyslali všechny sypače a pluhy, přesto vozovky na Jesenicku a Šumpersku kvůli hustému sněžení ráno pokrývá vrstva sněhu a sjízdné jsou jen se zvýšenou opatrností. Na některých silnicích komplikují provoz uvízlá nákladní vozidla. Kamiony by do vyšších poloh raději neměly vůbec jezdit, řekl dispečer jesenické správy silnic.

Video
Video se připravuje ...

Aprílová sněhová kalamita, až 30 cm nového sněhu: Kamiony klouzaly v kopcích Jiří Krušina, David Vaníček

Kde sněží právě teď? Sledujte počasí na radaru ZDE

„Jenom tady v Jeseníku napadlo zhruba 20 centimetrů sněhu. V horských oblastech je to až 30 centimetrů,“ uvedl dispečer, podle kterého intenzita sněžení byla na polovinu dubna nezvykle vysoká a správci silnic mají od úterního odpoledne plné ruce práce. „Na všech vozovkách je ráno vrstva nového sněhu, která se průběžně odstraňuje plužením a posypem,“ podotkl.

V Jeseníkách vyhlásili lavinové nebezpečí

Horská služba v Jeseníkách dnes vyhlásila druhý stupeň z pětibodové škály lavinového nebezpečí. Na horách napadlo od pondělního večera až 40 centimetrů sněhu. Navíc je silný nárazový vítr. Horští záchranáři nabádají turisty, aby se v tomto počasí nevydávali na hřebenové túry, řekl dispečer jesenické horské služby Jiří Hejtmánek.

Sněžit začalo na horách intenzivně v pondělí večer a sněží stále. „Napadlo tady zhruba 40 centimetrů sněhu, jsou místa, která jsou zavátá, například jen za barákem máme závěj vysokou půldruhého metru. Sníh se může za větru převalovat do kotle, nový sníh napadl na podložku, na které byla tráva či zbytky sněhu. Stát se tam může cokoliv. Rozhodli jsme se proto zvýšit lavinový stupeň na dvojku,“ uvedl Hejtmánek.

Na horách sněží a fouká do toho silný vítr, viditelnost je minimální. Teploty se pohybují kolem šesti až osmi stupňů pod nulou. Horská služba v souvislosti s počasím nabádá turisty, aby se nevydávali na hřebenové túry. „Vydávali jsme již výstrahu na hřebenové túry před sněhem a větrem. Doporučujeme se opravdu v tomto počasí na túry nevydávat a počkat, než se to uklidní. Sníh je navíc velmi sypký, místy jsou i metrové závěje,“ doplnil dispečer.

Kamion havaroval na ledovce

V obci Lipová-lázně nedaleko Jeseníku ve středu časně ráno na zledovatělé vozovce havaroval kamion, který zablokoval silnici. Odstavené nákladní vozidlo komplikuje provoz také na silnici ze Zlatých Hor do Jeseníku, kde byla ráno místy ledovka. „Jestli můžu doporučit, tak kamiony ať zatím raději vůbec nejezdí,“ upozornil dispečer.

Počasí dělá od rána problémy také na Vysočině, zejména na Žďársku. Kluzká vozovka komplikuje dopravu na silnici I/19 mezi Žďárem nad Sázavou a Novým Městem na Moravě a I/37 mezi Žďárem nad Sázavou a Ždírcem nad Doubravou.

Sněžení v Moravskoslezském kraji nejvíc zasáhlo Bruntálsko, kde do středečního rána napadlo v průměru 15 až 20 centimetrů sněhu. Především v horských oblastech se na cestách kvůli silnému větru tvoří sněhové jazyky. Silničáři na zimní provoz předělávají další techniku. 

V některých místech regionu navíc stále sněží nebo padá sníh s deštěm, a řidiči tak musejí být velmi opatrní i kvůli snížené viditelnosti. V nižších polohách se srážky na silnicích rozpouští.

Kvůli sněhu silničáři nepustí kamiony a auta s přívěsem na část silnice mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku. Silnici tam pokrývá rozbředlý sníh.

Uzávěra části komunikace bude platit až do odvolání. „Upozornění platí i pro řidiče osobních aut, kteří mají už letní pneumatiky, aby do této oblasti vůbec nejezdili,“ uvedla mluvčí Správy silnic Moravskoslezského kraje Simona Součková.

Silnice I/56 vede z Opavy přes Ostravu a Frýdek-Místek a je jedním z hlavních dopravních tahů na Slovensko. V Beskydech prochází kolem přehrady Šance, která je zásobárnou pitné vody. Silničáři proto nemohou silnici ošetřovat chemicky, mohou používat jen štěrkový posyp. Kvůli tomu tam ale těžká nákladní vozidla mají i při slabé sněhové vrstvě v kopcích problémy.

15 centimetrů na Vsetínsku a nehoda na jihu Čech

V horských oblastech Vsetínska napadlo přes noc deset až patnáct centimetrů sněhu. Sněží i v nižších polohách, silničáři tak po několika týdnech opět pracují v zimním režimu. Cesty udržované chemicky jsou mokré se zbytky sněhové kaše, vozovky ošetřené posypem pokrývá ujetý sníh.

Sněžení komplikovalo sjízdnost silnic na některých místech v Jihočeském kraji. Kvůli tomu například v noci nebyla na čas průjezdná silnice I/4 mezi Vimperkem a hraničním přechodem Strážný na Prachaticku. Dnes ráno byly všechny silnice v kraji sjízdné. Vyplývá to z dat dispečinku jihočeské správy a údržby silnic.

Komplikace na silnici mezi Vimperkem a Strážným nastaly kolem 1:00. Na vozovce uvízl polský kamion, který blokoval dopravu. V tu chvíli na Prachaticku intenzivně sněžilo.

Ve středních Čechách je klid, silničáři řešili jen lokální námrazu na Kladensku

Silnice ve středních Čechách jsou dnes sjízdné, námraza byla ráno hlášena jen na Kladensku. Byla to ale lokální záležitost, řekl dispečer krajské správy a údržby silnic.

„Měli jsme výjezd na jednu silnici na Kladensku. Kolega hlásil, že tam byla nějaká lokální námraza. Jel tam sypač mezi 6:00 a 07:00. Jinak nic zásadního nebylo, sníh nepadal a bylo sucho,“ uvedl dispečer.

VIDEO: Připomeňme si, jak správně jezdit na kluzké vozovce

Vítr zastavil lanovku na Ještěd

Silný nárazový vítr zastavil dnes ráno provoz kabinové lanovky na Ještěd v Liberci. V nárazech dosahuje až 108 kilometrů v hodině, to je skoro dvojnásobek limitu. Sílu větru ale strojník lanovky jenom odhaduje, větroměr na střeše stanice totiž zamrzl. Řekl přednosta lanovky Vladimír Štěpán. „Nahoře bylo minus devět stupňů Celsia,“ dodal.

Lanovka na Ještěd může jezdit, pokud síla větru nepřesahuje 58 kilometrů v hodině. „Podle odhadu strojníka má vítr v nárazech mezi 20 až 30 metry za sekundu (72 až 108 km/h),“ uvedl Štěpán. Jezdit se zřejmě nebude až do večera, předpověď na dnešní den není příznivá.

Fotogalerie
7 fotografií