Nejhorší situace je na Bruntálsku, kde vytrvale sněžilo v noci na středu, ve středu i ve čtvrtek ráno. Celkem místy napadl až metr sněhu. Z toho 15 centimetrů v noci na čtvrtek. „Situaci v noci navíc komplikoval silný vítr. Vznikaly až metrové bariéry těžkého sněhu, které se naše technika snaží odstranit,“ uvedla. Nasazeny budou sněhové frézy.

Uzavřeno je několik silnic. „V Rudné pod Pradědem jsou auta zablokovaná mezi kamiony. Uzavřeny jsou úseky Bruntál – Velké Štáhle, Dvorce až po hranice Olomouckého kraje, Rudná pod Pradědem Světlá Hora,“ uvedla. Auta podle ní neprojedou ani úsekem Světlá Hora – Dětřichovice.

VIDEO: Podívejte se na záběry z Krušných hor, kde napadlo 15 cm sněhu

Podobná situace byla i na Opavsku, konkrétněji v okolí Vítkova, kde vítr na silnicích vytváří sněhové jazyky. Několik komunikací je uzavřeno. „Jde o silnici v úseku Guntramovice – Dvorce, neprůjezdná je Lhotka u Vítkova a silnice mezi obcemi Jančí – Dětřkovice,“ uvedla mluvčí. „V okolí Svatoňovic, Těchanovic, Budišova nad Budišovkou a Melče uvízlo několik sypačů, které však byly s výjimkou jednoho uvolněny a pokračují v činnosti,“ uvedl náměstek ředitele silničářů Milan Novák. 

Na Novojičínsku je nejhorší situace u Bílovce. Tam je kvůli počasí zastavena doprava v úsecích Výškovice – Hrabství a Odry – Budišov nad Budišovkou. „Na zbývajícím území kraje jsou silnice sjízdné, zatím zůstává pro kamiony uzavřena silice I/56 Ostravice,“ řekl Novák. Do míst západně od Opavy a do Jeseníků by řidiči měli vyrazit jen se zimní výbavou. „Vzhledem k prognóze vývoje počasí předpokládám zvládnutí uvedených problémů během dopoledne či během dne. Záviset to bude na zklidnění větru,“ uvedl Novák.

Sněhové závěje komplikují i železniční dopravu na méně významných tratích. Většinou se ale dopravcům podařilo nasadit náhradní autobusovou dopravu. Výjimkou jsou úseky železnice mezi Budišovem nad Budišovkou a Odrami, popřípadě Suchdolem nad Odrou, kde autobusy nejezdí kvůli uzavřeným silnicím.

Na Moravě a ve Slezsku sněhové jazyky nebo závěje

Během čtvrtečního dne bude na Moravě a ve Slezsku polojasno, ojediněle budou sněhové přeháňky. V Čechách bude dle meteorologů jasno, na východě území zataženo, kde se může místy objevit občasné sněžení. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat od jednoho stupně do -3 °C. Maximální denní teploty vyšplhají na teploměru k 4 až 8 °C. Na horách v 1000 m bude kolem -3 °C. Místy se mohou objevit sněhové jazyky nebo závěje, hlavně na horách, na Moravě a ve Slezsku.

V pátek bude jasno až polojasno. Během dne bude přibývat oblačnost a jen ojediněle se může objevit slabý déšť. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 8 až 12 °C. Noční nejnižší teploty -1 až -5 °C.

V sobotu nás dle Českého hydrometeorologického ústavu čeká na většině území déšť. Nejvýše na teploměrech naměříme až 11 °C přes den a v noci teploty mohou klesnout k 8 až 4 °C. Podobně tomu bude i v neděli, kdy bude během dne oblačno až zataženo a od severu na většině území déšť. Maximální denní teploty od 5 do 9 °C a nejnižší noční mezi 2 až -2 °C.

VIDEO: Aprílová nadílka sněhu překvapila i řidiče kamionů

Video
Video se připravuje ...

Aprílová sněhová kalamita, až 30 cm nového sněhu: Kamiony klouzaly v kopcích Jiří Krušina, David Vaníček

 

Fotogalerie
26 fotografií