Výstraha meteorologů před povodněmi platí na jihu Moravy do neděle.

V Teplicích přesáhla Bečva v pátek večer čtyři metry a dosáhla tak třetího povodňového stupně ohrožení, na kterém se udržela až téměř do půlnoci. Druhý povodňový stupeň se v povodí Bečvy drží na stanicích u vodních nádrží Bystřička a Karolinka na Vsetínsku.

Na řece Moravě byla bdělost v Kroměříži, ve Spytihněvi na Zlínsku a ve Strážnici na Hodonínsku, kde meteorologové pro sobotní dopoledne varovali před dosažením stupně ohrožení. V jihočeském kraji byla bdělost nově na Blanici v Heřmani na Písecku a na Smutné v Ratajích na Táborsku. Na obou se hladina na první povodňový stupeň dostala kolem třetí ráno.

Obec Zálezlice před 15 lety smetla voda. Podívejte se, jak se tam žije dnes.

Video
Video se připravuje ...

Povodně v Česku 15 let poté Jan Doležal

Senior nepřežil velkou vodu

První a zároveň poslední obětí velké vody v Moravskoslezském kraji se zřejmě stal penzista (75) z Příbora. Rodina čekala, že přijde domů. Osudným se mu však stal potok Klenos, přítok řeky Lubiny. Muž se utopil. Policie zahájila pátrání v pátek večer, tělo bylo ale nalezeno až v sobotu ráno. „Prověřujeme okolnosti, zda nedošlo k nějakému jednání cizí osoby, které by mohlo mít souvislost s úmrtím muže,“ sdělila policistka Soňa Štětínská.

Pro Břeclavsko a Hodonínsko v Jihomoravském kraji pohotovostní výstraha trvá do nedělního poledne. Nižší stupeň bdělosti podle meteorologů platí pro Opavsko.

Fotogalerie
22 fotografií