V pátek slunce na obloze nehledejte. Bude zataženo s přeháňkami, místy se mohou vyskytnout bouřky. Denní teploty se budou pohybovat mezi 18 a 22 stupni Celsia.

V sobotu se situace o něco zlepší, bude polojasno, místy s přeháňkami, bouřky jen ojediněle. Denní teploty opět mezi 18 a 22 stupni Celsia.

V neděli se zopakuje páteční počasí. Oblačno, místy přeháňky a ojediněle bouřky. Teplota zůstane stejná jako předchozí dva dny.

Ne úplně ledoví muži

Všechny tyto dny spojuje víc než jen teplota mezi 18 a 22 stupni Celsia. Vztahuje se na ně pranostika takzvaných ledových mužů – Pankráce, Serváce a Bonifáce, které v kalendáři najdeme právě mezi 12. a 14. květnem. Rčení říká, že v tomto období přichází poslední jarní mrazíky.

Letos nevyšlo přesně toto datum, ledoví muži dorazili dříve. Statisticky ovšem pranostika vychází, v 30 procentech případů se v tomto termínu opravdu ochladí. Dříve to bylo dokonce v 65 procentech případů. Naši předkové změnu vypozorovali jednoduše. Často jim totiž poničila zemědělské plodiny, ovocnáři přitom řeší škody i letos.

Proč k tomuto ochlazení pravidelně dochází? A je nějaké období v roce, kdy se situace opakuje? To a více se dozvíte v nejnovějším díle Počasí s Honsovou:

Video
Video se připravuje ...

Počasí s Dagmar Honsovou Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Vyfotili jste nebo natočili zajímavý úkaz na obloze? Pošlete ho na adresu zpravy@cncenter.cz a možná ho uvidíte v příštím díle.

Fotogalerie
9 fotografií