V pátek bude počasí ještě „jako ze žurnálu“. Obloha bude jasná až polojasná, jen na západě území oblačno a místy přeháňky nebo bouřky. Denní teploty se budou pohybovat mezi 26 a 30 stupni Celsia.

Sobotní počasí bude o poznání méně letní. Denní teploty klesnou na maxima mezi 14 a 18 stupni Celsia, jen na východě území zůstanou o něco vyšší – na 22 stupních Celsia. Obloha oblačná až zatažená, místy déšť a přeháňky. Na Moravě a Slezsku později srážky intenzivnější.

Podívejte se na předpověď Dáši Honsové:
Video
Video se připravuje ...

Počasí s Dagmar Honsovou Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

V neděli bude opět zataženo až oblačno s deštěm nebo přeháňkami. Během dne však bude oblačnost ustávat. Ranní teploty 10 až 6 °C, odpolední 17 až 21 °C.

Mlha letadlům vadí

Jestli je něco zcela závislé na počasí a meteorologických předpovědích, tak je to letecká doprava. Denně létá okolo 120 tisíc letadel – jedná se o byznys, ve kterém se každoročně točí stovky miliard korun. I přes tento objem peněz a nejmodernější technologie může ale letadlům uškodit třeba i obyčejný vítr.

Například u nejpoužívanějšího dopravního letadla na světě, Boeingu 737, nemůže pilot vzlétnout, pokud rychlost bočního větru překračuje 65 km/h. Pokud je povrch mokrý, pak jsou podmínky ještě přísnější.

Problematická je také mlha nebo nízká oblačnost. Důvod je jednoduchý – viditelnost. Pilot musí oblast před sebou vidět. Naopak žádné výrazné škody nezpůsobuje zásah bleskem.

Fotogalerie
20 fotografií