V pondělí bude jasno až polojasno a na severu můžeme očekávat ojediněle bouřky nebo přeháňky. Denní teploty by měly být v duchu tropických třicítek. Přes den naměříme až 32 °C a v noci se teploty budou pohybovat mezi 13 až 9 °C. Ve vyšších polohách a na horách naměříme kolem dvacítky a na Šumavě až 25 °C. Odpoledne a večer se pak s příchodem studené fronty mohou ojediněle objevit silné bouřky s krupobitím, nárazovým větrem a přívalovým deštěm.

V úterý bude obloha také polojasná až jasná a teploty obdobné. Rtuť teploměru by mohla vylézt až k 33 °C. Od západu Čech můžeme čekat oblačnost s přibývajícími srážkami, přeháňkami nebo i bouřkami, které by na některých místech mohly být velmi silné. Teploty v noci pak klesnou mezi 15 až 11 °C.

Už máte bouřku za humny? Sledujete na radaru, jak se k vám blíží

Lidé by se měli podle meteorologů tedy snažit předejít přehřátí a dehydrataci organismu tím, že omezí fyzickou zátěž, nebudou pobývat na slunci zejména přes poledne a odpoledne a budou pít neslazené nealkoholické nápoje bez kofeinu.

Velmi nebezpečné je nechávat děti i zvířata na přímém slunci, zejména ve stojících autech. V případě, že se lidé pobytu na slunci nevyhnou, neměli by zapomínat na ochranné prostředky jako krémy s vysokým UV filtrem, sluneční brýle a pokrývku hlavy. Horko může způsobit zdravotní potíže hlavně malým dětem, seniorům a nemocným lidem, varovali odborníci.

V souvislosti s očekávanými bouřkami zmínili meteorologové možnost ojedinělého zatopení níže položených míst a sklepů a nebezpečí úrazu předměty, které se uvolní ve větru. Hrozí i zásah bleskem.

VIDEO: Proč se počasí kazí o víkendech? Meteoroložka Dáša Honsová odpovídá:

Video
Video se připravuje ...

Počasí s Dagmar Honsovou – Téma špatné počasí o víkendech Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Více bouřek i přeháněk však přijde ve středu, měly by postihnout zejména jihovýchodní polovinu území. Studená fronta přinese mírnější ochlazení a teploty slezou k příjemným 22 až 26 °C, ty noční budou mezi 17 až 13 °C.

Ještě větší ochlazení přijde ve čtvrtek, které pocítíme hlavně v noci. Teploty klesnou někde až k 9 °C. Nejvyšší denní teploty by však měly být podobné jako ve středu, tedy mezi 22 až 26 °C. Na severu Čech až 20 °C.

Bouřky můžou přijít i o víkendu

Konec týdne by měl být v pátek polojasný a o víkendu by mělo začít přibývat oblačnosti. Páteční denní teploty se budou pohybovat v rozmezí 20 až 24 °C a v noci klesnou na 11 až 7 °C.

Víkend se ponese v duchu velké oblačnosti, dešťových přeháněk a ojediněle bouřek. Denní teploty se stále budou držet mezi 20 až 25 °C a v noci kolem 13 až 8 °C. Meteorologové současně upozornili na to, že v Česku je i extrémně podprůměrný stav celkového množství ozonu, a tím i vysoký UV index.

Podívejte se, kdy vám UV záření škodí nejvíc:

Video
Video se připravuje ...

Nevinné jarní slunce? Omyl. Víme, kdy během dne nejvíc škodí UV záření Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

 

Fotogalerie
8 fotografií