V Praze a krajích Středočeském, Jihočeském, Pardubickém, Královéhradeckém, Jihomoravském i na Vysočině platí výstraha před silnými bouřkami mezi úterní 15. hodinou a středeční druhou ráno.

Ve Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji pak meteorologové před bouřkami varují mezi úterní 16. hodinou a středeční šestou ráno.

V Čechách zároveň platí mezi 13. a 20. hodinou výstraha před vysokými teplotami.

Sledujte na radaru, jak se bouřka blíží k vám domů

Ze západní do střední Evropy postupuje studená fronta. Před ní k nám vrcholí příliv velmi teplého vzduchu od jihozápadu. V jihozápadním proudění vystoupí teploty vzduchu v nižších a ve středních polohách Čech nad 30 °C. Současně je extrémně podprůměrný stav celkového množství ozónu a tím vysoký UV index.

Na studené frontě se odpoledne, večer a v noci na středu ojediněle vyskytnou silné, v Čechách na severozápadě až velmi silné bouřky s výskytem krupobití, nárazového větru a přívalovými srážkami s úhrny 30 až 40 milimetrů.

Meteorologové doporučují omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. Také nenechávat děti, ale i zvířata, na přímém slunci, zejména ve stojících automobilech. A zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů bez kofeinu, přednostně neperlivých, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Při pobytu na slunci nezapomeňte na krém, brýle a pokrývku hlavy.

Přívalový déšť může ojediněle vést k zatopení níže položených míst a sklepů. Dbejte na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí úrazu větrem uvolněnými předměty, pádem ulomených větví a zásahu bleskem.

VIDEO: Co o víkendových teplotách řekla Dagmar Honsová?

Video
Video se připravuje ...

Počasí s Dagmar Honsovou – Téma špatné počasí o víkendech Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Fotogalerie
20 fotografií