Předpovědět, jaká bude letos kvalita vody v přírodních koupalištích, je podle mluvčí Krajské hygienické stanice Středočeského kraje Dany Šalamunové obtížné. „Jakost vody totiž závisí na mnoha faktorech. Nejdůležitějšími ukazateli, které se v takových vodách sledují, jsou ukazatele mikrobiologické a množství sinic. Kvalita vody je dále ovlivňována slunečním svitem, teplotou vody, intenzitou větru, četností srážek a podobně,“ uvedla Šalamunová.

Více přírodních koupališť, která nebudou mít problém s kvalitou vody, by letos mělo být v Libereckém kraji. Některá jsou totiž nově napouštěna z podzemního vrtu, třeba koupaliště v Horní Polici na Českolipsku nebo v Českém Dubu na Liberecku.

Pražští hygienici z šesti měřených koupališť zakázali koupání na Šeberáku kvůli sinicím. Zhoršená kvalita vody je i v Hostivařské přehradě, na Džbáně je podle hygieniků voda sice viditelně znečištěná, ale neměla by představovat zdravotní rizika. Na Džbáně letos spouští stoosmdesátimetrovou skluzavku, podle tamního správce Martina Bezvody je nejdelší ve střední Evropě. Na koupališti Petynka v Praze 6 je zase největší stálou novinkou velká vzduchová trampolína.

Pardubice nabídnou i pláž

Největší přírodní koupaliště v Karlovarském kraji Michal v Sokolově nabídne novou atrakci s vodní skluzavkou. „Protože se rodiče s dětmi loni poptávali po nějaké pramici, tak letos jednu dáme k dispozici jako alternativu ke šlapadlům,“ řekl jednatel koupaliště Karel Kotous.

V Pardubickém kraji se v sobotu otevře venkovní letní pláž u pardubického akvacentra. Původně se s ní nepočítalo, neboť se v areálu měl stavět nový 25metrový bazén. Ten však nemá jisté dotace z ministerstva školství a výstavba se oddaluje, proto se letní pláž narychlo zprovozňuje.

Teplé počasí z konce května si pochvaluje vedoucí koupaliště Flošna v Hradci Králové Jan Konvalinka. „Začátek sezony byl nejlepší, už máme 10 000 návštěvníků, což jsme nikdy takhle rychle neměli. V sobotu ještě přišlo 2600 lidí, od neděle, kdy se ochladilo, chodí jen plavci, zhruba 150 až 200 lidí denně,“ řekl.

V jihomoravských Pasohlávkách se snaží každé léto přichystat nějaký zážitek návštěvníkům navíc kromě vodních radovánek, letos je to cirkus. Zadarmo budou moct jít lidé na kratší vystoupení, která trvají 45 minut, nebo mohou jít se slevou na večerní dvouhodinové vystoupení. Mohou se podívat zadarmo také do cirkusové zoo. V Brně v Zábrdovicích letos poprvé otevřou na terase budovy koupaliště zónu pro opalování bez plavek a v Kuřimi dokončují nové zásobování vodou z vrtu, který sníží náklady na vodu o třetinu.

VIDEO: Kdy na dovolenou? Na kola v červenci, na hrady v srpnu, radí meteoroložka Dagmar Honsová.

Kdy na dovolenou? Na kola v červenci, na hrady v srpnu, radí Honsová.
Autor: Foto: Karel Kopáč

V Zábřehu na Šumpersku se na konci června otevře koupaliště po rozsáhlé rekonstrukci. Oprava padesátimetrového bazénu i jeho okolí začala loni na podzim a vyšla na zhruba 22 milionů korun. Otevření naplánovali zástupci města na poslední červnový den jako dárek školákům. Od července budou mít otevřeno v Úvalnu na Bruntálsku, kde se obyvatelé dočkali zprovoznění koupaliště po 17 letech. Tentokrát bude s biologickým čištěním, ve vodě tedy nebudou žádné syntetické chemické látky.

Ceny vstupného zůstávají na většině koupališť stejné jako loni. Milovníci vodních radovánek si připlatí například v Hradci Králové či Náchodě. Kvůli větším investicím zdražil i rokycanský venkovní areál.

Fotogalerie
27 fotografií