„Předpokládáme, že období od 19. června do 16. července 2017 bude jako celek teplotně slabě nadnormální. Nejteplejší počasí očekáváme během prvního týdne, následně budou teploty většinou blízké dlouhodobým průměrům,“ uvedli meteorologové. V posledním týdnu školního roku a prvních dvou týdnech prázdnin očekávají teploty přes den kolem 24 stupňů Celsia.

Po nejméně deštivém příštím týdnu podle meteorologů ve druhé polovině předpovědního období srážek pravděpodobně přibude. Čekají hlavně přeháňky a bouřky, předpokládají proto velké rozdíly v množství srážek mezi jednotlivými regiony.

Naplánujte si termín dovolené podle počasí: Poradíme, kdy na vodu nebo na kola

Video
Video se připravuje ...

Naplánujte si termín dovolené podle počasí: Poradíme, kdy na vodu nebo na kola. Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Dlouhodobá průměrná teplota pro období následujících čtyř týdnů je 17,6 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v roce 1980, kdy průměr činil 13,9 stupně Celsia. Zatím nejvyšší průměr 20,9 stupně meteorologové zaznamenali v roce 2006.

Srážek podle záznamů vedených od roku 1951 spadlo zatím nejvíc v roce 1954, kdy meteorologové naměřili 167 milimetrů. Nejméně napršelo v roce 1976 s úhrnem 15 litrů na metr čtvereční. Průměrný úhrn srážek pro období mezi 19. červnem a 16. červencem je 76 milimetrů.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje opakovaně ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Fotogalerie
18 fotografií