Momentálně roste riziko (požárů) každým dnem,“ uvedl odborník na lesní požáry brémských hasičů Karl-Heinz Knorr. Pokud v příštích dnech nezaprší, bude podle něj nebezpečí vzniku požárů dál stoupat.

Podle německých meteorologů se oblast s nejvyšším rizikem nebezpečí vzniku požáru rozprostírá od jihozápadu po severovýchod země. Nejohroženější oblastí je kvůli množství borových lesů spolková země Braniborsko, která obepíná metropoli Berlín. Podobně tragického požáru jako o víkendu v Portugalsku se ale podle Knorra v Německu lidé obávat nemusí.

Video
Video se připravuje ...

Honsová a stylista radí: Jak si zabalit na dovolenou podle počasí. Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

V Rakousku vydali varování před požáry ve spolkových zemích Salcbursko a Dolní Rakousy; druhá ze zemí sousedí s Jihomoravským krajem. Podle rakouského klimatologa Alexandera Orlika čeká alpskou republiku „na červen velmi nezvykle dlouhá a intenzivní vlna veder“. Tropické teploty by měly vydržet nejméně do poloviny příštího týdne. Zda padne červnový rakouský teplotní rekord z roku 2013, který činí 38,6 stupňů Celsia, se ale zatím podle Orlika říct nedá.

Česko trápí i letní smog

Meteorologové vyhlásili v Ústeckém kraji tzv. letní smogovou situaci. Důvodem jsou vysoké koncentrace přízemního ozonu. Zlepšení se očekává večer. I u nás platí výstraha kvůli vysokým teplotám a hrozícím požárům. Meteorologové ji vyhlásili v Jihomoravském, Jihočeském, Karlovarském, Libereckém, Plzeňském, Středočeském, Ústeckém kraji a v Praze.

Fotogalerie
12 fotografií