Největší vedra byla ve čtvrtek podle meteorologů v Čechách a na jihu Moravy. Teploty vystoupaly nejčastěji na 30 až 35 stupňů. Na severovýchodě republiky bylo horko o něco menší, teplotní maxima se tam pohybovala kolem 29 stupňů.

Kromě Řeže byly zaznamenány ještě na čtyřech místech teploty nad 35 stupňů. Například v Plzni-Bolevci bylo naměřeno 35,7 stupně Celsia, což překonalo tamní dosavadní rekord 34,2 stupně z roku 2000. V Teplicích, kde se zaznamenávají meteorologické údaje již 120 let, také čtvrtečních 35,3 stupně pokořilo rekord z roku 2000, který stejně jako v Plzni činil 34,2 stupně.

Většina aktuálně překonaných rekordních teplot pocházela právě z roku 2000 a část také z roku 2008. Ve čtvrtek padl ale také rekord starý přes 60 let. V Rýmařově na Bruntálsku totiž bylo naměřeno 27,1 stupně, což bylo o 1,3 stupně nad předchozím rekordem z roku 1954.

Teploty kolem třicítky se podle předpovědi ČHMÚ objeví i v dalších dnech. Meteorologové ale zároveň předpovídají i přeháňky a bouřky. Už ve čtvrtek v podvečer ČHMÚ oznámil, že do severních Čech postupuje z Německa bouřka s kroupami, přívalovým deštěm a nárazovým větrem. Během noci na pátek se budou bouřky přesouvat na východ republiky.

Zjistěte, kolik stupňů má sedačka v MHD, chodník nebo bankomat:

Video
Video se připravuje ...

Vedra spalují Česko: Kolik stupňů má sedačka v MHD, chodník nebo bankomat? Eva Fornálová, Matěj Šrám