Státní Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zaznamenala v souvislosti s bouřkou od čtvrtečních 19:00 do dnešního rána 42 menších i větších problémů, hlavně na regionálních tratích. Stály za nimi především popadané stromy, řekla mluvčí SŽDC Kateřina Šubová.

Na hlavním koridoru z Prahy do Kolína bylo poroucháno zabezpečovací zařízení, popsala Šubová. Po bouřce se prověsilo trakční vedení v Nymburku. Vlaky na trati z Prahy přes Lysou nad Labem nabíraly zpoždění až několik desítek minut. Některé osobní vlaky byly odřeknuty, jiné jely odklonem přes Poříčany. Na hlavním koridoru měly vlaky zpoždění až 70 minut, poruchu zabezpečovacího zařízení se chvíli před 08:00 podařilo odstranit.

 

S problémy se potýkaly vlaky i na některých jihočeských tratích. Zpoždění nabíraly rychlíky z Brna na České Budějovice. Na trati Havlíčkův Brod - Veselí nad Lužnicí, kde jezdí rychlíky od Brna a Jihlavy, byla až do dnešních zhruba 10:00 rozsáhlá porucha vedení v úseku Horní Cerekev - Jihlávka. "To bude mít zřejmě velký vliv na vlaky, které jedou od Jihlavy do Jihočeského kraje," řekla mluvčí ČD Radka Pistoriusová.

Jak bude následující víkend?

Video
Video se připravuje ...

Počasí s Dagmar Honsovou Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Kvůli bouři je zavřená i trať 199 České Budějovice - Gmünd, v úseku Gmünd - Schwarzenau. Výluka podle webu drah potrvá až do dnešních pozdních nočních hodin, jezdí tam náhradní autobusy. Problémy se objevily také na jižní Moravě, kde musela být řada dálkových vlaků odkloněna přes Břeclav nebo Přerov. Všechny větší problémy tam ale byly do rána odstraněny.

Tisíce Moraváků bez elektřiny

Noční bouřky také zapříčinily výpadky proudu. Podle firmy ČEZ, která je distributorem elektřiny na většině území Česka, se výpadky dotkly tisícovek zákazníků po celé republice. Dopoledne byly stále ještě tisíce klientů ČEZ bez proudu, všechny poruchy se podle mluvčího firmy Ladislava Kříže podaří odstranit dnes.

Bouřka udeřila nebývalou silou na jižní Moravě. Přibližně 8 tisíc domácností se ocitlo bez proudu a hasiči odklízeli přes 60 stromů na silnici. Živel ale hasičům i výrazně pomohl. Uhasil totiž rozsáhlý lesní požár v Moravské Sahaře, kde s ním v tu dobu bojovalo už 13 hasičských jednotek!

Zatím nevíme, co bylo příčinou požáru lesa ve Vracově, který vypukl krátce před půlnocí. Hořela tam ale plocha přibližně devíti hektarů a měli jsme tam vyhlášen nejvyšší stupeň pohotovosti. Bouřka nám s ohněm výrazně pomohla,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

V ostatních případech bouřka už jen problémy dělala. „Bez elektřiny bylo kolem 8:30 v Jihomoravském kraji kolem 200 až 300 domácností. Nejvíce se to týká Břeclavska a Hodonínska,“ uvedla mluvčí E.ON Božena Herodesová. 

Hasiči vyjeli skoro 800 krát

Asi čtvrtina výjezdů hasičů připadla na Středočeský kraj, kde zaznamenali 200 událostí. „Normálně vyjíždíme zhruba k šesti technickým pomocím,“ řekla mluvčí hasičů Vladimíra Kereková. Plné ruce práce měli i hasiči v Kraji Vysočina, kteří od čtvrtečních 20:00 do dnešních 6:00 zasahovali kvůli počasí u více než 160 případů. Nejvíce případů bylo na Havlíčkobrodsku a Žďársku. Nejčastěji odstraňovali stromy spadlé na vozovky. Všechny silnice byly ráno průjezdné.

V Karlovarském kraji vyjížděli hasiči kvůli bouřce od čtvrtečního večera do dnešního rána k více než 130 událostem. Bouřka zasáhla převážně Karlovarsko a nechala za sebou desítky popadaných stromů. Hasiči ale vyjížděli i k požárům a u Nové Role najel osobní vlak do stromu spadlého přes koleje. Nehoda se obešla bez zranění, uvedl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. Desítky událostí zaměstnaly také hasiče v Libereckém, Královéhradeckém, Jihomoravském či Olomouckém kraji.

Noční bouřky ale zažehnaly riziko požárů na většině území Česka. Český hydrometeorologický ústav dnes upravil svou předchozí výstrahu před požáry, která dosud platila pro většinu krajů. Nyní platí již jen pro Jihomoravský kraj, s výjimkou Břeclavska, a také pro Třebíčsko a Uherskohradišťsko. Lidé by v těchto oblastech neměli v přírodě rozdělávat oheň, odhazovat nedopalky a používat přenosné vařiče.

Vedra spalují Česko: Kolik stupňů má sedačka v MHD, chodník nebo bankomat?

Video
Video se připravuje ...

Vedra spalují Česko: Kolik stupňů má sedačka v MHD, chodník nebo bankomat? Eva Fornálová, Matěj Šrám

300 tisíc blesků

Bouřky také doprovodilo nadprůměrné množství blesků. Meteorologové jich za 24 hodin zaznamenali téměř 300 tisíc, což je letošní nejvyšší počet a současně i nejvyšší za několik let. Důvodem velkého množství bleskových výbojů bylo spojení několika bouřek. Jako první se přesunula do Česka velmi intenzivní a rozsáhlá bouřka z Německa, k ní se pak přidalo velké množství bouřek, které přišly se studenou frontou. ČTK to řekl mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák.

Podle něj Česko od čtvrtečních 08:00 do dnešních 08:00 zasáhlo 298 727 blesků. „Standardně při bouřkách bývají jednotky až desítky tisíc blesků, tady jsou stovky tisíc, byl to tedy výrazně nadprůměrný počet blesků,“ uvedl mluvč. Pro srovnání uvedl loňský 25. červen, kdy při bouřkách zaznamenali 230 309 blesků. O rok dříve nejvíce blesků ozářilo oblohu 13. června, a to 168 990. Delší statistiku blesků neměl k dispozici.

Bouřka, která se jako první ve čtvrtek přesunula do Česka ze severozápadu a zasáhla Liberecko, původně vznikla o den dříve v Irsku. Málokdy se přitom stane, aby bouřka měla tak dlouhou životnost, uvedl mluvčí ČHMÚ.

Podle něj měla bouřka v době, kdy se přesunula nad Německo a Dánsko, co do rozsahu velikost celé České republiky. Při následném postupu do Česka sice slábla, přesto byla stále hodně rozsáhlá a intenzivní. „A pak ještě přišly bouřky na studené frontě, kterých bylo taky hodně a pokrývaly velkou část našeho území,“ doplnil Dvořák. 

Fotogalerie
72 fotografií