Teploty ve středu dosahovaly v Čechách většinou 25 až 29 stupňů Celsia, na východě Čech až 31 stupňů. Na Moravě a ve Slezsku bylo ještě tepleji a to 29 až 33 stupňů, na jihovýchodě ojediněle až 35 stupňů. Kromě Strážnice se vysoko dostaly ještě třeba teploty v Dyjákovicích na Znojemsku s 34,2 stupně nebo v Brodě nad Dyjí na Břeclavsku s 34,1 stupně.

Silné a velmi silné bouřky se tvoří už od odpoledne a pokračovat budou i přes noc. Doprovázet je může přívalový déšť, silný vítr a krupobití. Ve východní polovině Čech může při lijáku ojediněle spadnout kolem 50 milimetrů srážek a nelze vyloučit nárazy větru kolem 90 kilometrů v hodině, uvedl ČHMÚ.

Bouřky ve východní částí Pardubického kraje polámaly na mnoha místech stromy a zaplavily sklepy. Hasiči museli vyjíždět zhruba ke třem desítkám zásahů. Větší škody zatím podle předběžných odhadů bouře nezpůsobily, řekl operační důstojník krajských hasičů.

Začalo to po 16:00. Nejvíc to postihlo Litomyšl a okres Svitavy, částečně i Orlickoústecko,“ uvedl důstojník.

Jen v Litomyšli museli hasiči čerpat vodu na šesti místech, natekla do sklepů i do prodejny na Smetanově náměstí. Stromy a větve museli hasiči odstraňovat například v Sebranicích, Němčicích nebo Stříteži u Poličky na Svitavsku. Voda po přívalovém dešti také tekla z polí do obcí Dlouhé Třebové nebo Knapovec na Orlickoústecku, v České Třebové zatopila podjezd.

Silný vítr poškodil střechu tělocvičny základní školy ve Vysokém Mýtě. Na dvou na Orlickoústecku místech spadly na zem dráty elektrického vedení. Na Pardubicku a Chrudimsku hasiči vyjížděli jen výjimečně.

Po půlnoci meteorologové očekávají na většině území trvalý déšť, který by měl pokračovat až do čtvrtečního odpoledne. Poté budou srážky od jihozápadu slábnout.

VIDEO: Kroupy nedávno padaly i na Táborsku

Meteorologové uvedli, že nejvíce srážek spadne ve čtvrtek zřejmě v Ústeckém a Libereckém kraji, a to až 60 milimetrů. V souvislosti s tím nelze vyloučit, že hladiny zejména menších toků tam ve středu večer a ve čtvrtek, případně v noci na pátek, překročí první stupeň povodňové aktivity.

Sledujte meteoradar s bouřkami ZDE

Meteorologové dnes současně zmenšili oblast, kde platí zvýšené riziko vzniku požárů. Oproti předchozí výstraze se podle nich snížilo nebezpečí požárů v Jihočeském kraji, nadále ale hrozí požáry v Jihomoravském a Zlínském kraji a na Třebíčsku. Lidé by proto neměli v přírodě rozdělávat oheň, vypalovat trávu či odhazovat cigaretové nedopalky na zem.

Fotogalerie
43 fotografií