Několik desítek událostí je již vyřešeno, další na hasiče teprve čekají. Jde převážně o čerpání vody ve sklepech, kotelnách a níže položených místnostech rodinných domů. V terénu je aktuálně 20 jednotek hasičů z celého Prostějovska, které se snaží odstranit následky bouřek," uvedla Hacsiková kolem 21:00.

Do Krasic a Smržic na Prostějovsku hasiči přivezou pytle s pískem, s jejichž pomocí se budou snažit ochránit domy před vodou. V Krasicích po bouřce hrozí rozlití vody z místního rybníka a ulicemi Smržic se valí voda, která přitekla zřejmě z okolních polí.

Kudy putují bouřkové mkraky? Sledujte RADAR ZDE

Video
Video se připravuje ...

Jak přežít bouřku? Zasedněte „na bobek“ a na nohy gumové podrážky Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

K prvním událostem, které měla na svědomí bouřka, hasiči vyjížděli na Prostějovsku zhruba v 18:30. V Prostějově přívaly vody zasáhly několik ulic, kde hasiči čerpají vodu ze sklepů. V kempu v nedalekých Mostkovicích při bouřce spadl strom mezi stany. „Nikdo nebyl naštěstí zraněn,“ podotkla mluvčí. V Mostkovicích kroupy rozbily střechu domu ve výšce sedmi metrů, kterou se hasiči snaží opravit s pomocí výškové techniky.

Hasiči na Prostějovsku zasahovali také například v Čechovicích a Vrbátkách, kde voda zatopila sklepy. „Na dalších místech na Prostějovsku hasiči odstraňovali popadané stromy a větve na komunikacích,“ řekla Hacsiková.

Bouřka se z Prostějovska přesunula na Olomoucko. „Hasiči odstraňovali spadlé stromy a větve v Příkazích a v Doloplazech ve směru na Kocourovec. Nemuseli řešit žádné čerpání vody,“ dodala Hacsiková. Na Šumpersku, Jesenicku a Přerovsku hasiči neměli kvůli bouřce žádné výjezdy.

Bouřky potrápily Jihomoravský kraj

Bouřky v Jihomoravském kraji dnes večer zaměstnaly hasiče, do deváté večerní zaznamenali 31 výjezdů. V Brně čerpali vodu z komunikací a sklepů. Na webu hasičů to uvedl mluvčí Petr Příkaský.

Nejvíce událostí souvisejících s bouřkami museli hasiči řešit přímo v Brně městě, a to deset. K desítce se blížil počet výjezdů i na brněnském venkově a na Blanensku. Dva výjezdy zaznamenali hasiči na Hodonínsku, po jednom pak na Vyškovsku a Znojemsku.

"Na Blanensku se jednalo především o odstraňování stromů z komunikací. V Brně hasiči čerpali zatopené komunikace a sklepy," uvedl mluvčí. Podle webu dopravních policistů stálo až 40 centimetrů vody například v ulicích Jedovnická nebo Podruhova. V Olomouckém kraji měli hasiči přes 100 výjezdů.

Takhle v posledních týdnech ničily bouřky Česko:

Fotogalerie
12 fotografií