Přes střední Evropu bude v pondělí postupovat k východu až jihovýchodu okludující frontální systém, který bude slábnout. Oblast vyššího tlaku vzduchu se bude v dalších dnech přesouvat ze střední Evropy k severovýchodu a po její zadní straně k nám bude zesilovat příliv teplého vzduchu od jihu. Ve čtvrtek začne ovlivňovat Čechy od západu studená fronta, která se bude vlnit nad střední Evropou až do začátku příštího týdne.

V pondělí bude oblačno, přechodně až zataženo, na jihovýchodě zpočátku až polojasno. Zpočátku na severu, postupně i na ostatním území místy občasný déšť
nebo přeháňky, ojediněle i bouřky. Později odpoledne a večer ubývání srážek a částečně i oblačnosti. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C, na jihu a východě až 9 °C. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 °C, v 1000 metrech na horách kolem 17 °C. Zpočátku slabý proměnlivý, postupně mírný jihozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s se bude během odpoledne měnit na severozápadní až severní a večer zeslábne.

V úterý bude polojasno až skoro jasno, ráno ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Při zvětšené oblačnosti během dne ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C, na severu kolem 9 °C. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 °C, na jihu a jihovýchodě až 28 °C. Mírný severovýchodní až východní vítr 2 až 5 m/s.

Přes 30 °C bude poprvé ve středu

Ve středu nás čeká jasno až polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti zejména na horách ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty
15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 28 až 32 °C. Mírný východní až jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s, v Čechách postupně slabý proměnlivý vítr do 4 m/s.

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno. Během dne v Čechách od západu přibývání

oblačnosti, později místy přeháňky a bouřky, i silné. Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty 30 až 34 °C, na jihovýchodě až 36 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s v bouřkách zesílí.

V pátek bude většinou oblačno, místy přeháňky a bouřky, i silné, na východě srážky jen ojediněle. Přechodně i polojasno, zejména na Moravě a ve Slezsku. Nejnižší noční teploty 20 až 15 °C. Nejvyšší denní teploty 24 až 29 °C, na východě kolem 32 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s v bouřkách zesílí.

O víkendu můžou být i silné bouřky

Od soboty do pondělí nás čeká většinou oblačno, místy přeháňky a bouřky, i silné, přechodně i polojasno. Nejnižší noční teploty 20 až 15 °C. Nejvyšší denní teploty 24 až 29 °C, při zmenšené oblačnosti, zejména na východě, kolem 32 °C.

Z hlediska deště bude nejsušší právě nadcházející týden, naopak nejvíce srážek spadne první srpnový týden. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který v sobotu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Celé období od 17. července do 13. srpna by podle meteorologů mělo být teplotně normální. Stejně tak i množství srážek se nemá v následujících čtyřech týdnech odlišovat od hodnot obvyklých pro toto období.

VIDEO: Stihnou se letos Pražané vykoupat na Lhotce? Termín zprovoznění je nejasný

„Nejteplejší počasí bude pravděpodobně během prvního týdne, následně budou teploty klesat a začátek srpna očekáváme teplotně podprůměrný. Nejméně srážek ze všech čtyř předpovědních týdnů bude pravděpodobně v prvním týdnu a nejvíce ve třetím,“ uvedli meteorologové.

Současně ale doplnili, že na celkovém úhrnu srážek budou mít největší podíl přeháňky a bouřky, mezi jednotlivými regiony proto budou velké rozdíly v množství srážek. Průměrný úhrn srážek v Česku pro celé sledované období je 80 milimetrů.

Dlouhodobá průměrná teplota pro období do 13. srpna je 18,7 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v roce 1987, kdy průměr činil 15,6 stupně Celsia. Zatím nejvyšší průměr 22,5 stupně meteorologové zaznamenali v roce 1994.

Fotogalerie
34 fotografií