Pro jižní Moravu a větší část Plzeňského kraje platí výstraha na vysoké teploty už od středeční 14. hodiny.

Ve středu vystoupají teploty na 28 až 32 stupňů Celsia. Teplejší bude pravděpodobně místy Plzeňský kraj a zejména Jihomoravský kraj, kde teploměry naměří až 33 stupňů.

Ve čtvrtek očekávají meteorologové nejvyšší teploty na většině území nad 31 stupni, v Jihomoravském kraji většinou nad 33 stupni, zatímco v západních Čechách budou maxima jen kolem 27 stupňů.

Takto vypadala silná bouře na Prostějovsku:



„Ve čtvrtek během dne předpokládáme postupně od západu místy výskyt bouřek, které mohou být i silné, zejména s přívalovými srážkami, v menší míře s kroupami a silnými nárazy větru. Ve východní polovině území se očekává lokální výskyt silných bouřek až později odpoledne nebo k večeru,“ uvádí výstraha ČHMÚ.


Lidé by ve vedrech měli omezit tělesnou zátěž a vyhýbat se pobytu na přímém slunci hlavně v poledních a odpoledních hodinách, zvláště opatrní by měli být děti, starší a nemocní lidé. Děti ani zvířata by neměli zůstávat ve stojících automobilech. Doporučuje se také pít víc neslazených nealkoholických nápojů bez kofeinu a při pobytu na přímém slunci se chránit opalovacími krémy, slunečními brýlemi a pokrývkou hlavy.

Jak přežít bouřku? Podívejte se na video:

Video
Video se připravuje ...

Jak přežít bouřku? Zasedněte „na bobek“ a na nohy gumové podrážky. Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Vedra, záplavy i silné bouřky: Takové je letošní léto v Česku:

Fotogalerie
53 fotografií