„Byla tady velká průtrž mračen s kroupami. Výjezdů je spousta a v terénu máme hodně jednotek,“ uvedl Řezníček. Největší škody bouřka napáchala v okolí Pozlovic u Zlína, kde hasiči evidují zhruba dvě desítky výjezdů. Hasiči podle Řezníčka nemají informace o tom, že by při řádění přírodního živlu byl někdo zraněn.

Hasiči zasahovali například v kempu v Pozlovicích, kterým se po přívalovém dešti prohnala voda z okolí. Hasiči odčerpávali zbývající vodu a pomáhali hostům, kterým přívaly vody poničily stany. „Je tam vytopený kemp plný lidí,“ řekl Řezníček.

Kemp v Pozlovicích je podle Řezníčka vybudován v mírném kopci a voda se jím po přívalovém dešti prohnala. „Jednotky se tam nyní snaží o to, aby zbývající voda rychle odtekla pryč. Pomáhají také lidem, kteří se balí a chystají se odjet,“ dodal Řezníček.

Na kruhový objezd nedaleko pozlovického kempu se po vydatném dešti sesunulo kamení z lesa. „Těžká technika to teď nakládá. Doprava je tam řízena kyvadlově,“ řekl Řezníček.

Podle meteorologů se na Zlínsku v podvečer vytvořila silná bouřka s intenzivními srážkami. „Stanice Horní Lhota zaznamenala přes 50 milimetrů srážek za poslední hodinu. V bouřce se taktéž vyskytují silnější nárazy větru a lokálně i kroupy,“ stojí ve zprávě, kterou meteorologové vydali před 19:00.

Bouřka na Zlínsku postupně slábne a přesouvá se k východu až severovýchodu. „Nelze ale vyloučit tvorbu nových bouřkových jader, pravděpodobně ale už slabší intenzity,“ upozornili meteorologové.

Bouřky řádily i na Vysočině a Pardubicku

A plné ruce práce mají i hasiči na Vysočině. Takhle to tam vypadá podle uživatele Twitteru Luďka Bučka:

Podle jeho odhadů spadlo 60-80 mm srážek za hodinu, včetně krup.

V Pardubickém kraji lámala bouře stromy a zatopila garáž a dva domy. U Tatenic na Orlickoústecku strom spadl na auto a zablokoval silnici. Jiné významnější škody hasiči hlášené neměli, neevidovali ani újmu na zdraví. ČTK to řekla pracovnice operačního střediska pardubických hasičů.

Nejvíce byly bouří zasaženy Chrudimsko, Orlickoústecko a část Svitavska. Voda zatopila garáž v Brandýse nad Orlicí, vodu hasiči čerpali ze sklepa domu v Horním Bradle na Chrudimsku. Vodu odsávali i ze suterénu domu v Uhersku na Pardubicku. Stromy popadaly například ve Vysokém Mýtě, Rozhraní, Tisové, Nabočanech. Při dešti ve Vysokém Mýtě podle údajů podniku Povodí Labe spadlo kolem 18:00 celkem 34 litrů vody na metr čtvereční.

Meteorologové vydali varování před bouřkami pro celé Čechy s platností do 23:00, na Moravě platí výstraha do půlnoci ze soboty na neděli. Bouřky mají být ojediněle silné, zejména s přívalovými srážkami s úhrny 30 až 40 litrů na metr čtvereční, v menší míře s kroupami a nárazy větru.