Nejvyšší třetí stupeň varování před mimořádně vysokými teplotami ve středu platí v 16 italských městech, ve čtvrtek se tento počet zvýší o dalších deset.

Teploty kolem 40 stupňů Celsia tak zasáhnou celou zemi s výjimkou Janova, pro nějž italské ministerstvo zdravotnictví ohlásilo druhý stupeň ohrožení, píše agentura ANSA. 

Horké počasí panuje v Itálii delší dobu a nese to již i následky. Starostka Říma Virginia Raggiová vyzvala italskou vládu, aby zabránila zavedení přídělového systému na vodu v důsledku sucha. Obává se o dodávky vody například do nemocnic či hasičům, informovala agentura ANSA.

Vyprahlá Itálie

Parné letní počasí nepřináší ochlazení ani v noci. Zejména na severu Apeninského poloostrova se také přidává vysoká vlhkost, což pocit vedra zhoršuje. Noční teploty podle deníku Corriere della Sera neklesnou pod 24 stupňů.

Italské ministerstvo zdravotnictví varuje, že potíže mohou mít nejen děti a senioři, ale i méně rizikové skupiny obyvatelstva. Vlna veder zde potrvá ještě týden, avšak mimořádné sucho by podle zdroje ANSA mohlo vydržet minimálně do konce srpna.

Také v Itálii se teploty na začátku srpna vyšplhaly do závratných výšin
Autor: Profimedia.cz

Starostka proti přídělům na vodu

Římská starostka Raggiová požádala vládu Paola Gentiloniho, aby přijala mimořádná opatření, jimiž by zavedení přídělového systému na vodu odvrátila. To hrozilo už od pondělí. „Je nepřijatelné, aby byla Římu odnímána voda. Tím vzniká obrovská újma občanům, podnikům a pověsti Itálie,“ prohlásila v pátek Raggiová.

Od pátku minulého týdne nesmí římská vodárenská společnost ACEA čerpat vodu z Braccianského jezera severně od Říma. Podle médií chce společnost už od příštího pondělí začít s omezenými dodávkami vody do jednotlivých římských čtvrtí, a to na základě rotace, uvedla agentura APA.

Problémy se zásobováním metropole vodou se italská vláda zabývá už delší dobu. „Situace v Římě nám dělá největší starosti z celé Itálie,“ připustil ministr životního prostředí Gian Luca Galletti. Kritizoval přitom, že 44 procent objemu vody se na cestě do domácností ve středoitalském regionu Latium ztratí v zastaralém potrubí.

Mimořádná vedra a sucho sužují nejen Řím a jeho okolí, ale několik měsíců pořádně nepršelo ani v jiných částech Itálie a hasiči se musejí potýkat s četnými požáry. Vývoj z posledních týdnů představuje katastrofu také pro italské zemědělství.

VIDEO: V horkém počasí upravte i svůj jídelníček. Jak?

Video
Video se připravuje ...

Jak sestavit jídelníček v horkých dnech: Hodí se meruňky a k večeři jogurt Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Fotogalerie
24 fotografií