V úterý byly překonány nebo vyrovnány rekordy na 35 ze 145 meteorologických stanic měřících přes 30 let. Ve čtvrtek zaznamenalo rekordní teploty jen devět dlouhodobě měřících stanic.

Třeba ve Strážnici byla čtvrteční teplota stejná jako předchozí rekord z roku 2013. V Lednici na Břeclavsku čtvrtečních 37,4 stupně překonalo původní maximum o čtyři desetiny stupně a v Pohořelicích na Brněnsku aktuálních 37,1 stupně převýšilo rekord o tři desetiny. Oba rekordy stejně jako u Strážnice pocházely z roku 2013.

Na západě bylo o deset stupňů méně

Vysoké teploty se ve čtvrtek objevily hlavně na jihu a východě Moravy. Po Strážnici bylo největší vedro v Dyjákovicích na Znojemsku a Brodě nad Dyjí na Břeclavsku, kde se shodně vyšplhala rtuť na 37,8 stupně, ale rekord nepřekonala.

Naproti tomu například v západních a severozápadních Čechách byly podle webu ČHMÚ zatím čtvrteční nejvyšší teploty jen kolem 22 stupňů Celsia. „Teploty tam začaly růst až teď později odpoledne,“ sdělili meteorologové.

Současná vedra v Česku budou podle ČHMÚ postupně odeznívat a v neděli by mohly přijít i výraznější deště. Na většině míst Moravy ale zůstanou vysoké teploty ještě v pátek a na jihovýchodě Moravy i v sobotu.

Jak se chovat na vodě, když vás překvapí bouřka? Poradí meteoroložka Dagmar Honsová:
Video
Video se připravuje ...

Tipy pro vodáky: Jak se chovat, když vás zastihne bouřka? Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený