Silná bouřka se přehnala v noci na dnešek přes Moravu a Slezsko, po bouřce přijdou vedra. Na východě a jihovýchodě země vystoupají teploty až na 36 stupňů Celsia, na západě republiky bude přitom kolem 20 stupňů, vyplývá z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

S dopady bouřek bojovali nejvíce v Olomouckém kraji, postiženy však byly i kraje Moravskoslezský a Jihomoravský.

Jak Českem postupují bouřky? Sledujte radar

Lidé bez elektřiny

V Jihomoravském kraji museli hasiči z terénu odstraňovat popadané stromy či sloupy. Vyrazili zhruba k šedesáti zásahům, hlavně na Blanensku a Vyškovsku, uvedl mluvčí hasičů Filip Venclovský.

„Kromě popadaných sloupů či stromů jsme ještě dvakrát čerpali vodu v Brně a na Vyškovsku narazilo auto do spadlého stromu. Řidiče jsme předali záchranářům,“ uvedl Venclovský.

Popadané stromy způsobily také přerušení dodávek elektrického proudu, největší problémy byly také na Vyškovsku a Blanensku, sdělila mluvčí společnosti E.ON Božena Herodesová.

Bez elektřiny zůstali lidé v Kunštátu, Újezdu u Kunštátu a Rudce u Kunštátu. „Bez napětí je 16 trafostanic, které obce napájejí. V okrajích Vyškova je bez napětí šest trafostanic, bez proudu tak bylo v 9:00 několik desítek domácností. Očekáváme, že dodávku elektřiny obnovíme dopoledne,“ uvedla Herodesová. V Brně a okolí dodavatel žádné výpadky neeviduje.

Na koridoru Praha – Olomouc se zastavily vlaky

Problémy se však na Moravě objevily i na železnici. Doprava na koridoru Praha – Olomouc stála několik hodin, což se dotklo zhruba dvou desítek vlaků. Podle zástupců Českých drah (ČD) nešlo zavést náhradní autobusovou dopravu, protože stromy popadaly i na cesty.

„Doprava je na hlavním koridoru zastavena v úseku mezi Lukavicemi a Štěpánovem. Události tam začaly v půl čtvrté, původně měla být trať zprovozněna v sedm hodin, ale čas se posunul. Doprava bude moci být obnovena až po odstranění všech stromů,“ hlásila ve čtvrtek ráno mluvčí ČD Radka Pistoriusová.

Podotkla, že zastavení dopravy postihlo i dálkové noční spoje, devět rychlostních vlaků a deset osobních. Kromě stromů strhla bouřka u Moravičan také trakční vedení.

„Zásahy jsou rozptýleny po celém kraji. Zatím se všechny obešly bez zranění či větších škod,“ řekl mluvčí hasičů Olomouckého kraje Petr Kůdela. Dodal, že nejčastěji hasiči odstraňovali stromy spadlé na silnice. „Ve dvou případech jsme zajišťovali provizorní opravu střechy,“ podotkl.

Nejvíce práce měli hasiči v Ostravě a na Opavsku. V každém z těchto regionů vyjížděli šestadvacetkrát. Na Bruntálsku evidují 18 zásahů, o tři méně na Novojičínsku. Sedm v Karviné a okolí a tři na Frýdecko-Místecku.

VIDEO: Když okapy nestíhají. Takhle před časem vypadala bouřka na Prostějovsku

Stromy padaly i na auta

V Olomouckém kraji zastavila bouřka dopravu i na regionálních tratích, a to mezi Konicemi a Dzbelí na Prostějovsku, Olomoucí-Řepčínem a Příkazemi na Olomoucku a na trati mezi Olomoucí a Uničovem, doplnila mluvčí drah.

Kvůli popadaným stromům byla také ve čtvrtek ráno neprůjezdná dálnice D35 z Mohelnice do Olomouce. V  několika případech také spadl strom na dráty elektrického vedení, přístavky u rodinných domů nebo auta.

Několik silných bouřek se krajem prohnalo před čtvrtou hodinou ranní. V Rakové silný poryv větru posunul plechovou garáž rodinného domu a opřel ji o strom. V Mohelnici vítr poškodil střechu výrobní firmy, v Unčovicích se uvolnila asi polovina střechy hangáru. Na místo podle mluvčí jela i výšková technika, pomocí níž hasiči střechu připevnili.

Video
Video se připravuje ...

Jak přežít bouřku? Zasedněte „na bobek“ a na nohy gumové podrážky Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Voda natekla do domů

Bouřka v Ústeckém kraji v noci na dnešek lámala stromy, silný déšť ucpával kanály, voda natekla i do domů, uvedl mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.

Bouřka, kterou místy doprovázel silný déšť, procházela krajem těsně po půlnoci. Nejvíc práce měli hasiči podle Marvana právě na Děčínsku.

„V Lobendavě spadl strom přes cestu, u Pravčické brány byl naplavený písek na komunikaci, ve Šluknově blesk poškodil komín domu,“ vypočítává Marvan. Jako při každém silnějším dešti zaplavila voda křižovatku Pětimostí v Děčíně. V obci Libořice - Železná spadl strom na telefonní vedení, v Arnultovicích a Povrlech na Ústecku pak spadlé stromy zablokovaly silnice.

„V okresu Most čerpali hasiči vodu nebo pročisťovali průtok na třech místech. Voda natekla do domu v Meziboří, do třídírny Severní energetické v Komořanech a do domu v Horním Jiřetíně,“ dodal mluvčí. Voda také natekla do výtahové šachty domu v Krupce.

Na Moravě vedra, v Česku chladněji

Nad střední Evropou se přitom dnes bude podle meteorologů vlnit výrazné frontální rozhraní oddělující velmi teplý vzduch na východě a chladný na západě. Nejvyšší teploty jsou tak v širokém rozmezí.

Vedra budou dnes panovat v Jihomoravském, Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji, výjimkou jsou místa nad 600 metrů nadmořské výšky. V Jeseníkách a Beskydech bude kolem 26 stupňů Celsia, uvedl ČHMÚ.

Odpoledne a večer bude na většině území pršet, místy meteorologové očekávají i silné bouřky. Ty se dnes po půlnoci přehnaly přes Ústecký kraj, k ránu pak nejvíce zaměstnaly hasiče v Olomouckém, Moravskoslezském a Jihomoravském kraji.

Fotogalerie
14 fotografií