„Bylo toho méně, než se čekalo. Bouřky a vítr se podél hranice oproti prognózám stočily hlavně do jižních Čech,“ uvedli. Nejsilnější vlna přišla v pátek mezi 20:30 až 22:30.

Nejvíce událostí v souvislosti s bouřkami a větrem, celkem 13, bylo na Domažlicku, hlavně v oblasti Bělé, Hostouně, Horšovského Týna a Blížejova. O něco méně jich bylo na Tachovsku, zejména v okolí Stráže, Boru a Tachova. Vichr postihl i Klatovsko, Plzeň-sever a Plzeň-jih, naopak na Rokycansku byla hlášena jen jedna událost a v Plzni žádná.

Vyhněte se Národnímu parku na Šumavě

Bouřka a silný vítr vyvrátily v sobotu v noci také stovky stromů na Šumavě. Polomy zasáhly především oblast v okolí Stožce na Prachaticku, kde leží přes cesty spoustu popadaných stromů. Šumavský národní park proto podle svého mluvčího Jana Dvořáka doporučuje návštěvníkům, aby v sobotu a v neděli nevstupovali na turistické trasy v této oblasti.

Bouřka řádila i v hlavním městě

Pražští hasiči vyjížděli v noci k šesti případům popadaných stromů po bouřce. Ráno ještě odstraňovali větve z aut v ulici Vlkova na Žižkově.

Okapy nestíhají, do hladiny parkoviště šplouchají kroupy: 

„Něco málo bylo, ale nic, co by se vymykalo běžným situacím,“ uvedl operační důstojník karlovarských hasičů Pavel Kovář.

Na Jihu Čech jsou domácnosti bez elektřiny

Kvůli noční bouřce v Jihočeském kraji nadále zůstává několik tisícovek domácností bez elektřiny. Dodávku energie do některých oblastí se během soboty nepodaří obnovit, řekl mluvčí distribuční společnosti E.ON Vladimír Vácha. Mimo provoz také stále zůstávají některé železniční tratě v regionu. Jde především o elektrifikované úseky. Hasiči v kraji v noci na sobotu řešili přibližně 250 událostí. Šlo především o popadané stromy na vozovky, porušená elektrická vedení a další jevy spojené s bouřkou, řekl náměstek ředitele jihočeských hasičů Martin Sviták.

Společnost E.ON stále eviduje 40 poruch na linkách vysokého napětí. Po bouřce byly bez elektřiny například Kaplice nebo Kamenice na Lipou. „Ale ty největší sídelní celky se nám podařilo zprovoznit a postupně pracujeme na dalších. Komplikovaná je situace především na Českokrumlovsku a v oblasti lipenské přehrady. Leží tam na silnicích popadané stromy. Takže tam ty práce půjdou pomaleji,“ řekl Vácha.

Bouřky v noci zasáhly prakticky celý Jihočeský kraj. Omezený provoz na železnici je například nadále v okolí lipenské přehrady, Velešína na Českokrumlovsku nebo na trati České Budějovice - České Velenice.

Takto odklízeli hasiči následky kalamity v Černošicích:

V noci na sobotu a v sobotu ráno v terénu zasahovalo téměř devět desítek jednotek hasičů. „Vesměs se jedná o řezání stromů, evidujeme také pády stromů na domy a auta. V případě potrhaných elektrických vedení spolupracujeme s pohotovostními službami v oblasti energetiky,“ řekl Sviták.

 

Přívalové deště a vichr dávají toto léto hasičům zabrat:

Fotogalerie
111 fotografií