„Nejhorší je situace v okolí Nové Pece. Jedná se především o hůře dostupné lokality. Bez elektřiny zůstanou do pondělí většinou jen objekty na různých samotách,“ uvedl Vácha. Dodal, že lidé si mohou zapůjčit centrály, které na pohon benzinem vyrábějí elektřinu.

Kvůli zpřetrhanému trakčnímu vedení nadále nejezdily ani některé železniční spoje. To se týká úseků Počátky - Veselí nad Lužnicí, Jílovice - České Velenice a Rybník - Lipno nad Vltavou. 

„Podařilo se nám obnovit provoz mezi Holkovem a Rybníkem,“ řekl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Tesař. Dodal, že nejhorší je situace na trati Rybník - Lipno, která zůstane mimo provoz do pondělí. Na zasažených místech přepravuje cestující náhradní autobusová doprava.

Bouřka a silný vítr vyvrátily v noci na sobotu desítky tisíc stromů na Šumavě. Polomy zasáhly především oblast v okolí Nové Pece a Stožce na Prachaticku, kde leží přes cesty mnoho popadaných stromů. Šumavský národní park proto podle svého mluvčího Jana Dvořáka doporučuje návštěvníkům, aby v těchto dnech nevstupovali na turistické trasy v oblasti.

Video
Video se připravuje ...

Bohuslavicemi se prohnala větrná smršť. Poničila 80 domů Kamila Králová / Facebook

Fotogalerie
16 fotografií