V uzavřené nevětrané místnosti dýcháním rychle spotřebováváme kyslík. Za hodinu je to na člověka podle velikosti plic 15 až 25 metrů krychlových vzduchu. Tím pádem roste koncentrace oxidu uhličitého. To způsobuje únavu, horší koncentraci, bolesti hlavy, u některých dětí naopak hyperaktivitu. Dlouhodobě může přinést alergie nebo astma.

Větrat bychom měli v závislosti na počasí a roční době. V letním půlroce doma větrejte minimálně dvakrát denně po 30 minutách, nejlépe brzy po ránu a večer. Ideální je otevřít okno hned po dešti, kdy je v ovzduší nejméně pylových částic. V zimě, když udeří mráz, je dobré otevřít celé okno třikrát denně na tři minuty. Pokud ale venku přetrvává smog, raději větrání na několik dnů úplně vynechte a k pročištění vzduchu v místnosti využijte čističku vzduchu. V kolektivu, ve škole nebo v kanceláři je potřeba větrat častěji. Větší kolektiv samozřejmě kyslík vydýchá rychleji.

Pozor bychom si měli dávat také na správnou vlhkost vzduchu. Nejlépe se v místnosti cítíme, pokud se v létě vlhkost vzduchu pohybuje mezi 40 a 55 procenty, v zimě od 45 do 65 procent.

VIDEO: Poslední horký víkend? Předpověď slibuje tropické teploty

Video
Video se připravuje ...

Poslední horký víkend? Předpověď slibuje tropické teploty Lukáš Červený, Dagmar Honsová