„Situace je nerovnoměrná. Přestože prší, v lesích je hodně sucho. Některé regiony jsou téměř bez hub, někde zas rostou, hlavně ve vyšších polohách,“ řekl Jan Borovička z České mykologické společnosti. Šance je také na loukách, kde se drží rosa v trávě, tam lze narazit na žampiony a různé druhy pýchavek, dodal.

Doznívá vlna hříbkovitých hub

Například v Libereckém kraji stále rostou, zejména ale hřibovitých není tolik jako třeba ještě před deseti dny. Jsou i velké rozdíly mezi lokalitami. Někde nerostou vůbec, ale jsou místa, kde jich je stále hodně, uvedl dnes mykolog Zdeněk Pelda.

„Velká vlna hřibovitých, která byla před deseti dny, tak pomalu doznívá. Změnilo se také počasí, je chladněji, ale houby se dají stále najít,“ uvedl Pelda. Zvyšuje se podle něj podíl hnědých hřibů, zejména oblíbených panských. Hodně je nyní také bedel. „Více je i kozáků,“ dodal.

VIDEO: Pozor na záměnu jedovatých hub za jedlé

Video
Video se připravuje ...

Pozor na záměnu jedovatých hub za jedlé Blesk TV


Václavky jako signál podzimu

Podle mykologa Peldy se už začínají postupně objevovat typické podzimní houby. „Už jsem našel václavky, to je takový signál podzimu,“ řekl. Mykolog si také všiml, že druhově jsou nyní lesy pestřejší, i když hlavně přibývají houby, které nejsou k jídlu. „Třeba muchomůrka citronová, která dokáže růst v obrovském množství. Objevují se podzimní čirůvky, které také většinou nejsou jedlé, pavučince, ryzce,“ uvedl.

Na jedlé houby jsou nyní poměrně bohaté lesy na Ještědu v Liberci. „Solidně se dá nasbírat i v Hamru na Jezeře,“ přidal další tip Pelda. Podle ohlasů lidí na houbařských webech roste poměrně hodně hřibů na Semilsku, poměrně úspěšní bývají houbaři i v Jizerských horách.

Houby se dají najít i na Českolipsku. „Jsou místa, kde rostou poměrně dost, a jsou místa, kde je to horší. Chodíte třeba půl hodiny a nepotkáte houbu. Většinou se ale něco najde,“ uvedl mykolog Josef Slavíček.

I podle něj je v lesích pestrý sortiment. „Hřibovité houby rostou dá se říci všechny, které se sbírají. Jsou také hodně holubinky, tu a tam ještě růžovky, které už ale odcházejí. Začínají bedly, jsou i kozáci a křemenáče,“ dodal.

Houbaři na jihu Čech: Nejlepší sezona za poslední roky

Nejlepší sezonu za poslední tři roky zažívají letos houbaři v jihočeských lesích. První houby začaly růst ve větší míře v červnu a jejich výskyt bez větší přestávky plynule pokračuje i v polovině září. Podle mykologů se navíc teprve blíží podzimní část sezony, kdy v lese rostou další druhy. Momentálně se i hojně vyskytují veřejností oblíbené hřiby, uvedla mykoložka Libuše Kotilová.

Letošní rok je pro houbaře velmi příznivý. Poslední dvě sezony přitom byly výrazně slabší. Šlo zejména o rok 2015, kdy velké sucho růstu hub nepřálo. „Loni už to bylo lepší a letos je to ještě o něco příznivější. Sice v srpnu byl na chvíli útlum, ale teď už je zase hub dostatek,“ uvedla Kotilová. Dodala, že lidé nejraději sbírají hřiby, především smrkové, dubové a borové. Tyto druhy se lidově nazývají pravými hřiby. „Ale na jídlo je chuťově vynikající i řada jiných druhů,“ podotýká.

Mykoložka: Vyražte na hráze rybníků a k potokům

Podle mykoložky se zatím letos ještě příliš nevyskytují strakoši nebo klouzky. Jejich čas možná ještě přijde. Kotilová dodala, že rovněž záleží na lokalitách, kam houbaři vyrazí. „Pokud bych to vzala třeba z pohledu Třeboně, tak směrem na Jindřichohradecko a Pelhřimovsko zatím nerostou tolik jako směrem na Českobudějovicko,“ uvedla.

Na řadě míst se navíc zatím ještě houbám nedaří v lesích. Spíš se vyskytují na hrázích rybníků nebo v okolí potoků a říček. „Záleží totiž na srážkách, které spadnou. Někdy mohou být opravdu jen lokální a do větších lesů se ta voda nedostane. Ale to by se s nástupem podzimu, kdy bývá obecně víc vlhko, mělo změnit,“ řekla Kotilová.

Výstavy hub v ohrožení? Prý nikoli

Pro houbaře přitom v krajích existují i místa, kde se mohou poradit. Pokud si nejsou jistí svými nálezy, mohou např. přijít každé pondělí mezi 16:00 a 17:00 např. do poradny na libereckém vlakovém nádraží. Poradna bude i součástí rozsáhlé výstavy hub, která se bude konat v muzeu v České Lípě příští týden od pátku do neděle. Své úlovky mohou na výstavě prezentovat i samotní houbaři.

Podmínky pro růst hub by se díky deštivému počasí mohly dál zlepšovat. Plánované podzimní mykologické výstavy by tak neměly být ohroženy.

Jejich organizátoři podle mykologa Borovičky vyjedou za houbami i do vzdálenějších oblastí, mimo svůj region. O nadcházejícím víkendu se výstava koná například v Poděbradech, Klatovech, Šumperku, Jihlavě či v Javorníku na Šumavě.

Mykoložka Kotilová v těchto dnech zajišťuje výstavu hub v Třeboni na Jindřichohradecku. Mykologové na výstavách musí exempláře pravidelně obměňovat, jelikož dlouho nevydrží čerstvé. Pokud je v přírodě dostatek hub, není problém expozici pravidelně obměňovat. Třeboňská výstava nabízí více než dvě stovky druhů hub. „Lidé je pravidelně nosí, takže je můžeme vyměňovat,“ uvedla Kotilová.

Houbařská sezona na střední Moravě se rozjíždí

Rozjíždí se přitom i houbařská sezona na střední Moravě, pomohlo tomu právě především deštivé počasí. Po prázdninových měsících, kdy z lesů odcházeli lidé s téměř prázdnými košíky, se tak nyní začaly objevovat bedly, křemenáče či holubinky. T

Podle odborníků lze i zde nyní nalézt v lesích větší druhovou pestrost, o tradiční konzumní houby je však stále nouze. „Druhově je to rozhodně lepší než před 14 dny, je toho v lesích docela dost. Nyní se ukazují bedly, holubinky či ryzce, je to trochu veselejší. V lesích mohou houbaři nyní nalézt také pýchavky, kozáky, křemenáče a sem tam také hříbky. Určitě tomu pomohlo dosavadní deštivé počasí,“ říká přerovský mykolog Jiří Polčák. Slibné jsou podle něj i dny příští, mykologové očekávají, že růst by měly začít už i zde také václavky.

„Přijdou i suchohřiby. Po pondělním dešti to vypadá dobře. Houba však nevyroste hned, potřebuje k růstu osm až 12 dní po dešti,“ doplnil Polčák. Dosavadní houbařská sezona byla podle odborníků velmi špatná. Označují ji dokonce za jednu z nejhorších za posledních několik let.

Mykologové jdou i po vzácných houbách

„Dá se říci, že od června do srpna byly lesy prázdné. Dlouho nepamatuji takovou neúrodu, byly vysoké teploty a sucho. Pokud však nyní nenastanou nějaké velké teplotní výkyvy, může to být ještě zajímavé,“ řekl přerovský mykolog. Chystaná houbařská výstava v Přerově, jejíž otevření je naplánováno na příští pátek, by tak podle současných prognóz být ohrožena neměla. Mykologové se kvůli ní rozjedou do lesů po celé střední Moravě příští čtvrtek. Loni se jim i přes výrazné teplotní výkyvy podařilo shromáždit na 200 druhů hub.

Pravidelně jsou součástí výstavy i vzácné houby. Loni to byla krásnoporka citrónová, kterou mykologové objevili jako první v České republice. Objevena byla teprve před několika lety ve Skandinávii, mykologové ji loni našli v lesích v Beskydech.

Kde rostou? Podívejte se, kam se vydat a nepřijít s prázdnou >>>

Podívejte se na houbové úlovky našich čtenářů:

Fotogalerie
42 fotografií