„Začátek astronomického podzimu proprší, jak ukazuje už sobota, kdy déšť trápí skoro celou republiku na východ od Prahy,“ řekla o prvním podzimním dni Blesk.cz meteoroložka Dagmar Honsová. Deštníky podle ní budeme potřebovat až do úterý.

Slavné to o víkendu nebude ani s teplotami. „Začátek astronomického podzimu bude nadprůměrný srážkově, teplotně ale bude podprůměrný,“ dodává Honsová.

Dobré zprávy čekají na lidi, kteří plánují prodloužený víkend. „Babí léto dorazí na den přesně na sv. Václava, kdy nás čeká slunečné počasí a teploty až do 22 stupňů,“ říká Honsová s tím, že hezké počasí u nás chvíli vydrží.

Začátek října bude průměrný

Podle výhledu ČHMÚ na následující čtyři týdny nás čeká průměrný začátek října. V druhém říjnovém týdnu nás ale čeká ochlazení. „Týden od 9. do 15. října se jeví teplotně slabě podprůměrný s průměrnou týdenní maximální teplotou vzduchu v rámci Česka kolem 12 stupňů Celsia a průměrnou týdenní minimální teplotou kolem tří stupňů Celsia a tedy nejchladnější z celého období,“ uvedli meteorologové.

Chladné počasí u nás ale dlouho nevydrží. Podle meteorologů z ČHMÚ by se ve druhé polovině října mohlo znovu oteplit. Průměrný měsíc by nás měl čekat i srážkově. Týdenní srážkové úhrny budou podle ČHMÚ mezi dvěma a deseti milimetry.

Dlouhodobá průměrná teplota od 25. září do 22. října je v ČR 10,1 stupně Celsia. Nejchladnější byl rok 1972, kdy se v tomto období průměr dostal jen na šest stupňů. Naopak v roce 1966 to bylo 13,3 stupně, což je dosud nejvíce. Průměrný srážkový úhrn je 40 milimetrů.

Video
Video se připravuje ...

Víkend bude studený, čeká nás nejvíc 18 °C. Jak se vám budou zvedat činky? Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Fotogalerie
20 fotografií