Silný vítr zkomplikoval život stovkám českých rodin, které odřízl od proudu. ČEZ hlásí problémy hlavně z Ústeckého a Libereckého kraje, Benešovska a také Karlovarska a Krnovska.

„Jedná se o desítky poruch na vedení vysokého a nízkého napětí,“ oznámila mluvčí. V Ústeckém kraji je zasaženo zejména Děčínsko a Ústecko, v Libereckém pak Liberecko a Semilsko. Na Karlovarsku a Krnovsku je podle Holingerové situace klidnější. Nejčastější příčinou poruch je pád stromů a větví do vedení a také ulomené izolátory.

Do terénu okamžitě vyjíždějí poruchové čety a snaží se dodávky elektřiny obnovit co nejdříve,“ uvedla mluvčí. Firma podle ní spolu s poruchovými četami posílila také dispečink i telefonní centrum ČEZ Distribuce, kam mohou zákazníci volat na linku 800 850 860 hlášení o poruchách.

Video
Video se připravuje ...

Podzimní počasí zaskočilo řadu motoristů na jižní Moravě. Policie apeluje, aby se na řízení ve ztížených povětrnostních podmínkách více soustředili. Video z okolí Brna Zdeněk Matyáš

Před silným větrem hlavně na severu Česka varovali meteorologové. Ve středu uvedli, že v nárazech může mít rychlost 70 kilometrů v hodině a na hřebenech Krkonoš mohou poryvy dosáhnout až 125 km/h. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platí pro všechny kraje s výjimkou Jihomoravského a Zlínského.

Hasiči vyjíždějí k popadaným stromům a elektrickým drátům

Celkem tři desítky výjezdů mají dnes večer na kontě hasiči v Olomouckém kraji kvůli silnému větru, který zasáhl region. Zasahují především u popadaných stromů, větví či u popadaných elektrických drátů. Pomáhali také odstraňovat stromy na železnici. Nejvíce zásahů mají na Olomoucku a Šumpersku. Intenzita větru neustává, řekl ČTK mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Zasahujeme již u třech desítek událostí. V drtivé většině jsou to popadané stromy či dráty elektrického vedení. Zasahujeme také na železnici u Starého Města na Šumpersku, kde stromy popadaly na železniční trať. Ve Šternberku jsme sundávali plachtový stan ze stromu,“ uvedl mluvčí hasičů. Podle informací Českých drah je provoz přerušen mezi Hanušovicemi a Starým Městem, nasazená je náhradní autobusová doprava.

Bouře Xavier řádí v Německu

Počasí trápí i Německo. Kvůli bouři doprovázené silným větrem byla na severu země zastavena železniční doprava. Nejezdí vlaky městské dráhy v Hamburku. Dopravu na železnici na severu země DB zastavily až do odvolání, důvodem jsou především stromy, které popadaly na koleje či trakční vedení. Vlaky, které se v okamžiku rozhodnutí o zastavení provozu nacházely na cestě, se pokusí dostat do nejbližšího nádraží, oznámil dopravce.

Po železnici se cestující nedostanou ani z Hamburku a Hannoveru do Berlína, doplnil později mluvčí DB. Dráhy chtějí přerušením spojení zabránit tomu, aby vlaky zůstaly kvůli počasí stát na cestě.

Hasiči v téměř dvoumilionovém Hamburku vyzvali obyvatele, aby nevycházeli na ulice. „Varování pro Hamburk. Nezdržujte se v současnosti na volném prostranství, zůstaňte v chráněných prostorách,“ uvedli hasiči hanzovního města na twitteru. Po několika hodinách varování odvolali. Kvůli nepříznivému počasí už ve čtvrtek hasiči v přístavním městě zasahovali více než 800krát.

Bouře postihla také letiště v Hamburku, Hannoveru a Brémách, kde řadě letadel zkomplikovala přistávací manévr. Letiště v Hannoveru a Brémách hlásí několik zrušených letů. Berlínská letiště Tegel a Schönefeld dočasně zastavila odbavování cestujících. Cestující, kteří do německé metropole přiletěli, museli zůstat z bezpečnostních důvodů v letadlech. Podle mluvčího může dojít ke zpoždění, letecký provoz ale zastaven nebyl.

Xavier si vyžádal v Německu už čtyři oběti. V hamburské čtvrti Horn spadl na jedoucí auto strom a o život přitom přišla jedna z žen, které ve voze jely. Nedaleko obce Neu-Karstädt ve spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko zabil padající strom řidiče kamionu. Dvě oběti si vyžádalo řádění živlu v Braniborsku: obě zahynuli severně od Berlína v autech, na která spadly části stromů.

Z bezpečnostních důvodů ve čtvrtek už ve 14:00 SELČ zavřely své brány obě zoologické zahrady v metropoli Berlíně. Padající větve a stromy by podle nich mohly ohrozit návštěvníky i zvířata. Ze stejného důvodu nyní nefunguje síť příměstských vlaků, která je přitom pro dopravu v německém hlavním městě klíčová. Také berlínští hasiči hlásí desítky zásahů.

Bouře Xavier přinesla na sever Německa prudké přeháňky, silný vítr a nízké teploty. Podle německých meteorologů vítr dosáhne síly orkánu. V následujících dnech by do Německa měl začít proudit polární vzduch.

Fotogalerie
20 fotografií