Tajfun se v pátek ráno nacházel na východ od Filipín a pohybuje se na sever. Zatím dosahuje síly prvního stupně, ale podle meteorologů nabude do neděle na síle. Web Tropicalstormrisk uvádí, že Lan může dosáhnout až třetího stupně z pěti, ale v pondělí, kdy zřejmě zasáhne Tokio, zase zeslábne.

„Od soboty do pondělí pravděpodobně zasáhnou velmi prudké srážky souostroví Rjúkjú (na jihu Japonska) a tichomořskou stranu západního i východního Japonska,“ uvedl Japonský meteorologický úřad (JMA).

Předčasné parlamentní volby vyhlásil minulý měsíc premiér Šinzó Abe, aby si nechal potvrdit svůj mandát poté, co jeho konzervativní Liberálnědemokratická strana (LDP) utrpěla sérií skandálů. Předpokládá se, že Abeho koalice ve volbách jasně zvítězí. Největší výzvou pro Abeho bude patrně nově vzniklá Strana naděje, již založila oblíbená guvernérka Tokia Juriko Koikeová.

Podle některých odborníků by špatné počasí mohlo uškodit Straně naděje. „Voliči, kteří se neidentifikují s žádnou stranou, (za špatného počasí) mnohdy k volbám nejdou. Strany závislé na momentálním naladění voličů, jako je Strana naděje, tím mohou tratit,“ řekl agentuře Reuters politolog Tomoaki Iwai.

Video
Video se připravuje ...

Výbuch sopky Šinmoedake v Japonsku: Podívejte se na letecké záběry. Twitter

Fotogalerie
19 fotografií