Podle něj sněžilo odpoledne několik hodin zejména v příhraničí, ve vyšších polohách Šumavy na Klatovsku a v Českém lese na Domažlicku a Tachovsku, ale také na severu Plzeňska kolem Bezvěrova a na kopcích, jako je Vysoká Libyně u Kralovic. Ve vyšších polohách jsou silnice hodně mokré a je tam i sníh, od 22:00 má podle Slapničky znovu sněžit celou noc.

Všude se jezdí, ale doporučujeme všem řidičům opatrnou jízdu,“ uvedl. K pondělnímu ránu se očekávají teploty kolem nuly nebo mírně pod ní a po celém kraji se může tvořit náledí. „Sněžilo na Tachovsku a na Železnorudsku: Nikde ale nejsou žádné nehody, ani omezení,“ řekla ČTK před 19:30 krajská policejní mluvčí Martina Korandová. V níže položených místech pod 500 metry nad mořem pršelo.

Studený vzduch postupující Českem od severozápadu odpoledne a večer přinesl na většinu území déšť, který začne později na západě a severozápadě Čech přecházet i ve středních a nižších polohách ve sněžení. Přechodně může sněžit silně, napadnout mohou i tři centimetry za hodinu. „Večer a v noci na pondělí bude déšť přecházet ve sněžení i na ostatním území Čech, sněhová pokrývka ale nepřesáhne pět centimetrů a sněžení bude během noci slábnout,“ uvedl ČHMÚ.

Výstraha před silným sněžením platí od 16:00 do 22:00 pro Karlovarský kraj a také sever Plzeňska a Tachovsko. Nový sníh meteorologové čekají také na Rokycansku a Rakovnicku, Kladensku, Příbramsku a Benešovsku, padat může až do pondělních 02:00.

V pondělí bude trvaleji sněžit hlavně na horách. V Beskydech bude vydatněji sněžit i v podhůří, napadnout může až deset centimetrů nového sněhu. Později večer sněžení zeslábne,“ uvedli meteorologové. Nový sníh v Moravskoslezském kraji čekají hlavně na Frýdecko-Místecku a Novojičínsku.

Varování před náledím platí pro Prahu, většinu středních Čech, Karlovarský, Plzeňský a Jihočeský kraj a Vysočinu v pondělí mezi 02:00 a 09:00. „Povrchy mokré po předchozím dešti nebo od tajícího sněhu mohou místy namrzat a bude se tvořit náledí a zmrazky,“ uvedl ČHMÚ. Na ostatním území to bude podle meteorologů klouzat jen výjimečně.

Motoristům meteorologové doporučili sledovat dopravní zpravodajství, jezdit velmi opatrně, přezout na zimní pneumatiky a do hor s sebou vzít sněhové řetězy. Lidé mají mít na paměti, že vozovky a chodníky budou místy kluzké, na horách mají sledovat informace Horské služby.

Fotogalerie
31 fotografií