Namrzlé komunikace zkomplikovaly v pondělí ráno dopravu na řadě míst v Pardubickém kraji. Hasiči vyjížděli například do Hradce nad Svitavou, kde zasahovali již v pět hodin ráno. Došlo zde ke střetu tří osobních vozidel, autobusu a nákladního automobilu. Nehoda se naštěstí obešla bez zranění.

V Časech se zase střetla čelně dvě vozidla a o pár metrů dále došlo k nehodě osobního a dodávkového vozu. Při první nehodě byla zraněna jedna osoba. Hasiči zasahovali i u Mikulče na Svitavsku u nehody dvou vozidel. Ze zdemolovaného automobilu musela být vyproštěna jedna osoba, která byla ihned předána do péče zdravotníků. Na místě byla v době vyprošťování osoby z vozidla doprava zastavena a postupně kyvadlově spuštěna.

Celkem došlo k poškození hned 16 aut. 

Ledovka a sníh

Ani zbytek tuzemska se ale neobešel bez problémů. Na Vysočině se po nočních sněhových přeháňkách držel v pondělí ráno sníh na silnicích hlavně ve vyšších polohách Žďárska. Jinde v kraji jsou vozovky po chemickém posypu převážně mokré, řekl Aleš Hubený z dispečinku Krajské správy a údržby silnic. Teploty se k ránu na Vysočině pohybovaly mezi nulou a dvěma stupni Celsia. Sněžit má i přes den.

Na zbytky rozbředlého sněhu si v pondělí ráno museli dávat pozor i řidiči v Olomouckém kraji, kde v noci slabě sněžilo i v nižších polohách. Méně důležité cesty mohou namrzat. Všechny silnice jsou se zvýšenou opatrností sjízdné, vyplývá z ranních údajů Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD).

V Olomouckém kraji v noci napadlo až několik centimetrů sněhu. Sněhové přeháňky byly hlavně ve vyšších polohách kraje. V horských okresech Šumperk a Jeseník jsou na silnicích první třídy po chemickém posypu zbytky rozbředlého sněhu. Na Olomoucku, Přerovsku a Prostějovsku jsou hlavní silniční tahy holé a mokré.

„Silnice druhé a třetí třídy tady máme sjízdné. Od vyšších poloh je na vozovkách místy ujetá vrstva sněhu krytá posypem, po chemickém posypu jsou zbytky sněhové kaše,“ řekl dispečer jesenické správy silnic. Podobná situace je také v sousedním Šumpersku. Dispečer upozornil, že časně ráno hrozilo namrzání vozovek, protože byly mokré a teplota se pohybovala kolem bodu mrazu.

Sněhové přeháňky ztěžují dopravu ve Zlínském kraji

Dopravu ve Zlínském kraji dnes ráno místy komplikovaly také sněhové přeháňky. Některé úseky silnic na Zlínsku a Uherskohradišťsku pokrývá slabá sněhová vrstva, případně rozbředlý sníh. Na Kroměřížsku hrozí namrzání mostů. Ostatní vozovky ve Zlínském kraji jsou většinou holé a vlhké, vyplývá z údajů Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

V kraji je převážně oblačno až zataženo. Teplota se ráno pohybovala od minus jednoho do plus pěti stupňů Celsia. Sněžení, případně déšť se sněhem, očekávají meteorologové i v noci na úterý a po celé úterý.

Až 10 cm sněhu napadlo v noci v horách v Libereckém kraji 

V noci na dnešek v Jizerských horách a Krkonoších v Libereckém kraji připadlo až deset centimetrů sněhu. Hlavní tahy jsou ale po chemickém ošetření převážně mokré. Největší problémy měla nákladní auta hlavně v okolí kořenovského kopce na silnici 14 ze strany od Harrachova. Přes noc tam kamiony stály, řekl krajský dispečer zimní údržby Pavel Pospíšil. „Část už se rozjela,“ uvedl po 7:00 Pospíšil.

Fotogalerie
28 fotografií