Málo známá alergie se projevuje při pobytu v chladu a přetrvává dvě hodiny. Alergici jsou citliví nejen na mráz, zimu a studený vzduch, ale také na studenou vodu.

I když se reakce objevuje v zimních měsících, alergici si rozhodně nepochutnají na zmrzlině nebo studených nápojích, které u nich mohou vyvolat otok rtů a jazyka. Přesná příčina této nemoci není úplně zřejmá.

Jaké jsou příznaky chladové alergie?

Mezi nejčastější příznaky patří otoky kůže na místech, která nejsou zakryta oblečením, tedy na obličeji a rukou. Dalším příznakem je vznik kopřivky, zarudnutí a popraskání kůže. Kopřivka se může objevit i následkem rychlého přestupu ze zimy do tepla, na které tělo nedokáže tak rychle reagovat. Ojediněle může dojít k dechovým potížím.

Video
Video se připravuje ...

Není rýma jako rýma! Jak poznat alergickou od nachladnutí? Zuzana Brzáková, Daniela Pilařová

„Kritická hodnota potřebná k vyvolání chladové kopřivky je nejčastěji kolem 0 °C, méně často 10 °C a více. Průběh je obvykle dlouhodobý, většinou trvá několik let,“ říká Josef Volný, vedoucí lékař alergologie Polikliniky Zelený pruh, Medicon.

Kašel a kýchání nejsou příznaky

Mylně bývají za chladovou alergii považovány příznaky jako kýchání, kašel či dušnost při přechodech z tepla do zimy, hlavně v mrazivém počasí. V tomto případě se jedná o důsledek jiné poruchy, nejčastěji inhalační alergie, kdy dojde k podráždění sliznic,“ upozorňuje lékař a dodává: „Důležitý je pečlivý rozbor anamnézy. Onemocnění potvrdí chladové testy, za pomoci ledu ve zkumavce.“

Jak se léčit?

Léčba nejčastěji spočívá v pravidelném podávání antihistaminik preventivně před expozicí chladem.

„Alergii na chlad můžete předcházet tím, že se budete vyhýbat prudkým změnám teploty, dobře se oblékat, nekouřit a pravidelně sportovat. Při podezření na chladovou alergii navštivte praktického lékaře, který vás případně odešle k alergologickému vyšetření,“ doporučuje Volný.

Kromě léků je nutné používání vhodných krémů hlavně v zimním období a vyhýbání se prudkým změnám teplot. Podstatná je ochrana nezakrytých míst – obličeje a rukou – před působením větru či mrazu.

 

Fotogalerie
33 fotografií