Na Červenohorském sedle a na Skřítku to bylo intenzivní sněžení, napadlo odhadem tak 20 centimetrů sněhu. Vyráželi jsme od 03:00, nyní už nesněží a rozbředá to. Silnice jsme odhrnuli a posolili, nyní na nich leží rozbředlý sníh. Cesty jsou sjízdné, ale se zvýšenou opatrností,“ řekla dispečerka společnosti, která má na starosti údržbu hlavních tahů na Šumpersku a Jesenicku.

Opatrnost je nutná i na vedlejších cestách regionu. Na Šumpersku měli silničáři venku veškerou techniku. Na silnicích druhých a třetích tříd v tomto okresu leží podle informací ŘSD nyní rozbředlý sníh. „Na Jesenicku sněžení postihlo oblast mezi Ramzovou a Ostružnou a mezi Bělou a Vidly, cesty jsou zde po chemickém ošetření již holé a mokré. V ostatních částech Jesenicka nesněžilo,“ řekl dispečer jesenické správy silnic.

Kde bude přes den chumelit nebo pršet? Sledujte RADAR ZDE

Sněžilo ve vyšších polohách i v ostatních částech Olomouckého kraje. Se zbytky rozbředajícího sněhu na vozovkách musejí po chemickém ošetření cest počítat motoristé i ve vyšších polohách Šternberska. Silnice se solily i v ostatních částech Olomoucka či Přerovska, cesty jsou zde většinou holé a mokré.

Sníh napadl i na Vsetínsku

Silnice ve vyšších polohách Vsetínska pokrývá rozbředlý sníh, v Hostýnských vrších na nich leží sněhový poprašek. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Ostatní vozovky v kraji jsou většinou holé a mokré. Část silnic na Zlínsku a Vsetínsku bylo nutné ošetřit chemicky, místy se na nich mohou vyskytovat zbytky sněhu. Vyplývá to z údajů Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Horní Bečva
Autor: ČHMÚ

Jihočeské silnice jsou sjízdné jen s opatrností

Téměř polovina jihočeských silnic je po ránu sjízdná pouze se zvýšenou opatrností. Týká se to především vozovek na Jindřichohradecku, Českokrumlovsku, Písecku a Prachaticku. V těchto okresech silničáři ošetřují komunikace posypem. ČTK to řekl Jan Hausel ze Správy a údržby silnic Jihočeského kraje.

Situace není ještě nijak dramatická, ale řidiči musí počítat s tím, že někde jsou teploty kolem nuly. Týká se to především vyšších poloh,“ uvedl. Někde může také dopravu komplikovat mrholení nebo déšť.

V Moravskoslezském kraji může ležet na silnicích ujetý sníh

Silnice v Moravskoslezském kraji jsou po nočním sněžení sjízdné, řidiči by ale měli být opatrní. Silnice prvních tříd jsou po chemickém ošetření holé a mokré, v některých úsecích může být ještě rozbředlý sníh. Vyplývá to z informací zveřejněných silničáři.

Na silnicích nižších tříd mohou v některých místech ležet zbytky ujetého sněhu nebo vrstva nového sněhu, řidiči by proto měli jízdě věnovat zvýšenou pozornost. Místy může být kvůli sněhovým či smíšeným srážkám snížená viditelnost.

Rýmařov
Autor: ČHMÚ

Opatrně i na Vysočině

Na Vysočině napadlo dnes v noci několik centimetrů sněhu. Nejvíc sněžení zasáhlo Žďársko a Třebíčsko, kde na silnicích leží zbytky rozbředlého sněhu. Všechny silnice v kraji jsou podle silničářů sjízdné, řidiči však musí věnovat jízdě zvýšenou opatrnost.

Napadlo do pěti centimetrů sněhu, silnice jsou většinou mokré,“ řekl Dalibor Tomšů z dispečinku krajské správy a údržby silnic. „Na území celého kraje udržovalo během noci vozovky ve sjízdném stavu kolem 60 sypačů,“ doplnil.

Sněžilo i v Královéhradeckém kraji

V Královéhradeckém kraji v noci na dnešek a ráno sněžilo. Na silnicích nižších tříd v Krkonoších ráno ležely zbytky rozbředlého sněhu. Ujetý sníh pokrýval i cesty v nejvyšších partiích Orlických hor a některé silnice na Jičínsku. Teploty se ráno v kraji pohybovaly kolem nuly, na hřebenech Krkonoš bylo kolem minus pěti stupňů. ČTK to zjistila u silničářů a meteorologů.

Fotogalerie
21 fotografií