Kvůli sněžení a nehodě kamionu je zcela uzavřena silnice I/39 mezi Želnavou a Pěknou na Prachaticku. Místo nelze objet a řidiči se musí trase vyhnout, řekl jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner. Sněžení nebo přeháňky komplikují dopravu a sjízdnost vozovek také na dalších místech regionu.

Kde bude dnes pršet nebo sněžit? Sledujte radar ZDE

„Silnice I/39 bude uzavřena několik hodin. Kamion stojí napříč vozovkou,“ uvedl Matzner. Komunikace všech tříd jsou sjízdné se zvýšenou opatrností téměř v celém Jihočeském kraji. Výjimku tvoří pouze Táborsko, kde podle správy a údržby silnic není žádné omezení.

Potíže mohou přijít i na Zlínsku

Ve Zlínském kraji dnes ráno komplikuje dopravu sněžení, v nižších polohách padá déšť se sněhem. Silnice jsou převážně mokré po chemickém ošetření. Na Vsetínsku a ve vyšších polohách Zlínska, Uherskohradišťska a Kroměřížska je místy pokrývá vrstva rozbředlého sněhu. Sjízdné tak jsou jen se zvýšenou opatrností, vyplývá z údajů Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Na Vysočině nasadili 70 sypačů

Na Vysočině napadlo v noci na dnešek několik centimetrů sněhu, nejvíc na Žďársku. Silnice první třídy jsou mokré po chemickém ošetření. Na vedlejších silnicích na Žďársku leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Všechny silnice jsou se zvýšenou opatrností sjízdné. Po ránu se stalo několik nehod. Podle silničářů se vzhledem k očekávaným celodenním přeháňkám mohou v celém kraji objevit lokální potíže se sjízdností.

V noci vyjelo na údržbu komunikací na území Vysočiny kolem 70 sypačů,“ řekl Aleš Hubený z dispečinku krajské správy a údržby silnic. Osobní automobil skončil mimo vozovku poblíž Věže na Havlíčkobrodsku, nákladní vůz havaroval u Chotěboře. Obě nehody skončily bez zranění.

Jih Moravy zápasí s ledovkou

Silnice na jihu Moravy jsou i přes sněžení, které dnes zasáhlo většinu území kraje, sjízdné. Řidiči by ale měli být opatrní. Teploty se totiž pohybují kolem nuly, takže místy může vozovka namrzat, a objevila se i ledovka.

Třeba na výjezdu z Nikolčic na Břeclavsku se ráno vytvořila ledovka, jízdní pruh je tam nesjízdný pro nákladní automobily, zjistila ČTK z Jednotného systému dopravních informací.

Na východě Moravy a ve Slezsku má dnes napadnout pět až 12 centimetrů sněhu, výstraha Českého hydrometeorologického ústavu platí také pro část jižní Moravy. Sněhový poprašek leží i v Brně, na některých místech kraje mrholí, jinde jsou srážky smíšené.

Dálnice jsou mokré po chemickém ošetření na většině území kraje sjízdné bez omezení. Silničáři místy varují také před ranní mlhou.

Sníh zasypal i Pardubický kraj

Na některých silnicích ve výše položených oblastech Pardubického kraje leží slabá vrstva sněhu. Většinou je po solení rozbředlý, někde i uježděný. Všechny komunikace jsou ale s opatrností sjízdné.

Řidiči by měli jet opatrně zvláště v okolí Hlinska, Lanškrouna, Ústí nad Orlicí a Žamberka. Také v Železných horách je na silnicích ve vyšších polohách vrstva nového sněhu do jednoho centimetru. Na Litomyšlsku mohou vozovky namrzat.

Fotogalerie
16 fotografií