„Východ našeho území ovlivňuje tlaková níže na zvlněném frontálním rozhraní, která postupuje ze severního Jadranu přes Slovensko dále k severu,“ uvedli meteorologové. Očekávají, že teploty v noci na pátek klesnou na minus jeden až minus pět stupňů Celsia, při vyjasnění i k minus osmi stupňům.

Žlutá místa na mapě označují výstrahu:

Meteorologové rozšířili výstrahu před sněhem a ledovkou.
Autor: ČHMÚ

Náledí se bude tvořit v devíti krajích. Půjde o Karlovarský, Jihočeský, Vysočinu, Jihomoravský, Zlínsky a některé okresy Plzeňského, Pardubického Královéhradeckého a Olomouckého kraje. Řidiči by měli sledovat dopravní zpravodajství, jízdu přizpůsobit podmínkám na silnicích a vozidlo vybavit zimními pneumatikami s dostatečnou výškou vzorku.

Kudy plují sněhové mraky? Sledujte RADAR ZDE

Sněží od rána a jen tak nepřestane

Na Moravě a ve Slezsku v noci na dnešek sněžilo a do dnešního poledne tam napadly čtyři až osm centimetrů sněhu. V Beskydech a Bílých Karpatech nadílka nového sněhu dosahovala až k 12 centimetrům. Sněžit bude i dnes odpoledne, ve Slezsku až do večera. Za dnešní den tak podle ČHMÚ napadne pět až 12 centimetrů sněhu, v Beskydech a Bílých Karpatech 15 až 25 centimetrů sněhu.

Video
Video se připravuje ...

Když Česko pokryje sněhová peřina: Dron ukáže zimní krajinu jinak David Malik, Matěj Šrám

Sněžení, námraza i ledovka komplikovaly dopravu na řadě míst Česka i dnes.  Kluzká silnice měla možná podíl na tragické nehodě autobusu na Českobudějovicku, při níž zemřel jeden člověk a dalších 12 se zranilo. Navzdory sněžení byly silnice v Česku většinou stále sjízdné, pozor museli dávat řidiči především v horských oblastech. Sníh zasypal v noci na dnešek i sousední státy, třeba západ a centrální část Slovenska a Rakousko.

Fotogalerie
16 fotografií