Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Lyžařská sezona zahájena: Kde už otevřeli sjezdovky a kdy se rozjedou další vleky?

  • Autor: ČTK,ula - 
    2. 12. 2017
    13:14

    Teploty klesají pod bod mrazu a sníh přidělává vrásky řidičům, nikoliv však vlekařům a lyžařům. Tento víkend na některých českých horách startuje zimní sezona, jinde se jí dočkáme až o týden později. Místy totiž teprve startují sněžná děla. Jak to vypadá se sněhovými podmínkami na našich horách?

  • 1.Na Černé hoře v Krkonoších jsou otevřené 4km sjezdovek


    Na Černé hoře v Krkonoších mají lyžaři už od této soboty 2. 12. k dispozici čtyři kilometry sjezdovek. Pojede vlek Anděl v celé délce a lyžaři budou moci využít sjezdovky Anděl, Zalomená a horní úsek Černohorské. Běžkaři budou mít na vrcholech Černé a Světlé hory upraveno asi 20 kilometrů tratí. Zatím se na Černé hoře od 22. listopadu jezdí na části sjezdovky Anděl.

    Rodiny s dětmi budou moci na vrcholu Černé hory využít kratší vleky Sport 1 a Sport 2.  „Podmínky k lyžování jsou na to, že je začátek prosince, vynikající,“ řekl ředitel SkiResortu Černá hora - Pec Petr Hynek.

    Lyžaři se ke všem sjezdovkám v horních partiích Černé hory dostanou kabinkovou lanovkou z Janských Lázní, kterou se vrátí také zpět. Dospělí zaplatí za den lyžování 500 korun, junioři a senioři 400 a děti 300 korun. Provozní doba bude od 08:30 do 16:00.

    O víkendu se také bude v Krkonoších lyžovat v Horní Malé Úpě. V areálu se o víkendu rozjede vlek Pomezky s asi 700 metrů dlouhou sjezdovkou. „Provoz bude o víkendu a pak ještě o víkendu 9. a 10. prosince. Trvalý provoz by v případě příznivých podmínek začal 16. prosince,“ řekl manažer areálu Nikola Schimmer.

    Další skiareály v Královéhradeckém kraji plánují zahájení sezony v pátek 8. prosince. Vleky a lanovky by se za týden měly rozjet ve Špindlerově Mlýně, Peci pod Sněžkou a Říčkách v Orlických horách.

    Na hřebenech Krkonoš nyní leží kolem 70 centimetrů sněhu a v lavinových oblastech platí první, nejnižší stupeň lavinového nebezpečí.

  • 2. Vlekaři na Vysočině sněhová děla nespustili, čekají na větší mráz

    Pokud se vyplní předpověď počasí, začnou s výrobou technického sněhu o víkendu. Přípravy na rozjezd zimní sezony začaly tento týden pouze Novém Městě na Moravě. Běžeckou trať pro lyžaře ve sportovní Vysočina Areně ale pracovníci upravují technickým sněhem, který měli v zásobníku zakonzervovaný od minulé zimy.

     „Sněhu tu napadlo kolem deseti centimetrů, ale je mokrý,“ řekl správce sjezdovky Karel Klapač. Přibližně tři kilometry závodních lyžařských tratí v sousední Vysočina Areně by podle Klapače měly být připraveny v příštím týdnu. Ve vyhrazených časech je budou moci opět využívat i rekreační běžkaři.

    Teploty se zatím na Vysočině drží okolo nuly a občas sněží. Má se ale ochlazovat a v noci na sobotu by podle meteorologů mohl být až desetistupňový mráz. „Myslím, že tento víkend by se mělo něco vyrobit,“ řekl provozovatel skiareálu Šacberk Pavel Havlíček. Na této sjezdovce u Jihlavy by zasněžovací technika mohla začít fungovat také od pátku. Pro výrobu sněhu je podle Havlíčka potřeba alespoň třístupňový mráz„Minimálně stejně jako na teplotě to ale závisí i na vlhkosti vzduchu, a ta je teď ještě vysoká,“ uvedl.

    Sněhová děla jsou zatím mimo provoz také u sjezdovek Křemešník na Pelhřimovsku a Luka nad Jihlavou. „Zatím za nás sněžil svatý Petr, ale je to takový ten první mokrý sníh,“ uvedla správkyně obou lyžařských areálů Magda Vaňková.

    Před rokem se první lyžařský vlek na Vysočině rozjel 3. prosince, a to na Šacberku u Jihlavy. Dalších několik sjezdovek přivítalo první lyžaře o týden později.



     

  • 3.V Jeseníkách začíná sezona, jako první spustí vleky Branná


    V Jeseníkách včera začala lyžařská sezona. Jako první spustily vleky již tradičně areál v Branné na Šumpersku, lyžovat se zde začne o týden později, než původně majitel plánoval. Intenzivně zasněžují i ostatní lyžařská střediska, na Červenohorském sedle by první lyžaře mohli přivítat již příští týden o víkendu. Zimních sportů si už naplno mohou užívat běžkaři, upravena je pro ně magistrála na vrcholcích hor. Na Ovčárně leží více než čtvrt metru sněhu, v Jeseníkách i nadále platí první stupeň lavinového nebezpečí.

    „Vypadá to u nás bíle, sněží a máme pod nulou. V pátek vleky definitivně rozjíždíme, zadařilo se a vše je zasněženo. Něco jsme měli už před 24. listopadem ..., poté jsme zasněžovali prakticky denně. Na svazích máme někde až půl metru sněhu, na jiných místech 15 centimetrů. Ještě to není dokonalé, ale když na to může rolba, mohou na to i lyžaři,“ řekl majitel areálu Rostislav Procházka.

    V zasněžování bude areál pokračovat, podle Procházky by tomu měly přát i teploty. Podmínky ve středisku by se tak měly nadále vylepšovat. „Vleky se rozjely včera v 09:00, poté pojedeme celý víkend. Následně se areál znovu rozjede příští pátek,“ doplnil Procházka.

    Kromě přírodního sněhu kropí svahy technickým sněhem i ostatní lyžařská střediska v Jeseníkách. K Branné by se mohl od příštího víkendu připojit i areál na Červenohorském sedle. Celý den poletuje sníh, napadlo tak pět až deset centimetrů sněhu. Areál zasněžujeme, takže nám to pomáhá. Chystáme se, že otevřeme příští víkend, bylo by to oproti loňsku o jeden den dříve,“ řekl dnes zástupce areálu Martin Dubský.

    Děla spustily z neděle na pondělí poprvé také areály v Karlově. „Na dostatečné zasněžení sjezdovek musí jet na plný výkon přinejmenším týden. Pokud to příroda dovolí, lyžovat by se v nové sezoně mohlo poprvé o předvánočním víkendu, a to od soboty 16. prosince,“ řekl mluvčí střediska Boris Keka. Děla se chystají poprvé spustit v noci na dnešek i v areálu v Přemyslově. „Sezonu zahajujeme většinou až první vánoční svátek, pokud nebude velký příděl přírodního sněhu, mělo by tomu být tak i letos,“ řekl  zástupce areálu Jaroslav Podzimek.

    Na Ovčárně v Jeseníkách nyní leží podle dispečera jesenické horské služby 30 centimetrů sněhu, připadlo zhruba pět centimetrů. Nejlepší podmínky najdou běžkaři ve vrcholových partiích, upravenou stopu mohou využít z Ovčárny na Švýcárnu a Praděd. „Na Červenohorském sedle hlásí 20 centimetrů, upozorňujme ale, že stopa není ideální, běžkaři tam mohou narazit na kameny, doplnil dispečer.

    V horách i nadále platí první lavinový stupeň z pětibodové škály, jesenická horská služba ho vyhlásila minulý týden. V lavinových katastrech podle horských záchranářů leží místy až metr sněhu.

    Na horách už se připravují na lyžaře, někde se už lyžuje. Na horách už se připravují na lyžaře, někde se už lyžuje. | ČTK


  • 4.Některé skiareály v Krušných horách začaly zasněžovat

    Skiareály v Karlovarském kraji se intenzivně připravují na zahájení lyžařské sezony. Zasněžování trvá už od začátku týdne na výše položených sjezdovkách Klínovce, ve středu začal zasněžovat areál na Plešivci a další areály sněžná děla spouštějí. Pokud vydrží počasí, sjezdaři by si v Krušných horách mohli poprvé zalyžovat příští týden. Běžecké trasy zatím nejsou strojově upravovány, řada jich je ale už nyní sjízdná,

     „Pokud počasí vydrží, budeme intenzivně zasněžovat celý týden. Rádi bychom zahájili provoz 7. prosince na sjezdovce Dámské a lanovce Dámské,“ uvedla mluvčí klínoveckého skiareálu Hana Hoffmannová. Technickým sněhem už sněžná děla začala zkrápět také sjezdovky Pařezovku, Přemostěnou a horní polovinu Jáchymovské.

    Zahájení sezony intenzivně připravují i skiareály na Božím Daru. Dnes tam poprvé klesla teplota natolik, aby to umožnilo umělé zasněžování. „Začneme zasněžovat. Pokud to podmínky dovolí, část areálu zejména pro děti bychom chtěli otevřít už 9. prosince, kdy na Božím Daru budou vánoční trhy,“ řekla mluvčí skiareálu Hranice Julie Juricová. Ve stejném termínu plánuje zahájit provoz skiareál Novako.

    Na spuštění jsou připravena sněžná děla také v areálu na Bublavě, který se stále vyrovnává s následky řádění vichřice Herwart. „Čekáme na pokles teplot. Jinak je areál připraven na sezonu. Vleky jsou opravené a prakticky je můžeme spustit. Trasa sedačkové lanovky už je od polámaných stromů kompletně vyklizená,“ řekl provozovatel Jiří Lhota. Výroba nového lana a sloupu pro lanovku by měla být dokončena v polovině prosince.

    Běžecké trasy jsou mnohde na hřebenech Krušných hor sjízdné zatím přírodní stopou. Nicméně na mnoha místech Krušnohoří kvůli kalamitě po vichřici stále platí zákaz vstupu do lesa. Běžkaři by se proto zatím neměli vydávat do lesů v okolí Perninku, Horní Blatné, Abertam, Přebuzi nebo Jelení. Naopak přístupné již jsou lesy v okolí Božího Daru a jáchymovské lesy, kde ale ještě pokračuje odtěžování kalamitního dřeva.

    Na horách už se připravují na lyžaře, někde se už lyžuje. Na horách už se připravují na lyžaře, někde se už lyžuje. | ČTK


  • 5.Sezóna pro některé skiareály v Libereckém kraji začne za týden


    Zahájení provozu už na příští víkend plánují některé skiareály v Libereckém kraji. Lyžovat by se mělo podle provozovatelů v Rejdicích či na Severáku v Jizerských horách. Ochlazení umožnilo výrobu sněhu také ve většině ostatních středisek v kraji a podle předpovědi by vhodné podmínky měly být i několik dalších dnů.

     „Vypadá to zatím, že podmínky budou příznivé do úterý,“ uvedl vedoucí provozu skiareálu v krkonošské Rokytnici nad Jizerou Michal Matoušek. Rokytnice, jež je největším zimním střediskem v kraji, ale příští týden určitě nezačne. Zahájení plánuje na 15. prosince. „Nemá cenu to uspěchat. Lepší je pořádně připravit středisko na vánoční svátky,“ řekl Matoušek. V polovině prosince sezonu oficiálně zahájí i v nedalekém Harrachově, kde se už také zasněžuje.

    Už příští víkend by první lyžaře měly přivítat Rejdice na pomezí Jizerských hor a Krkonoš. „Počítáme, že bychom lanovku spustili ve čtvrtek,“ uvedl majitel areálu Martin Martínek. Ve středisku je podle něj už nyní 25 až 30 centimetrů převážně přírodního sněhu.

    Provoz začne 8. prosince v dětském areálu na Severáku v Hraběticích. „Tam je to jasné, když vezmu, kolik je sněhu a všechny možné předpovědi,“ uvedl ředitel společnosti Ski Bižu Pavel Bažant, jež areál provozuje. Další dva areály Ski Bižu, které jsou v Bedřichově a na Tanvaldském Špičáku, se pro veřejnost otevřou nejdřív 15. prosince. „Nemáme rychlejší ambice,“ dodal Bažant.

    Do Jizerských hor už vyráží první běžkaři, přestože se zatím magistrála kvůli lesnickým pracím a nedostatku sněhu neupravuje. Podmínky jsou vhodné spíše na starší běžky, takzvané šutračky.  „Tam, kde se udržel nějaký základ z minulého sněžení a připadlo, tak je i půl metru sněhu. Ale pak ve stejné výšce, kam třeba svítí slunce, jsou místa s dvěma třemi centimetry sněhu nebo kousky asfaltu,“ uvedla bývalá reprezentantka v běhu na lyžích Zuzana Kocumová, která tradičně bývá mezi prvními ve stopě. Velmi dobré podmínky jsou podle ní od Šámalovy chaty na Nové louce ve směru na Kristiánov a Rozmezí. „Tam už to vypadá jako v pravé zimě,“ dodala.

    Na horách už se připravují na lyžaře, někde se už lyžuje. Na horách už se připravují na lyžaře, někde se už lyžuje. | ČTK


  • 6.Lyžařské areály ve Zlínském kraji využily ochlazení a zasněžují


    Řada lyžařských areálů ve Zlínském kraji využila současného ochlazení a zasněžuje sjezdovky. Pokud budou podmínky příznivé, sezonu by některá střediska chtěla zahájit v půlce prosince.

    Zřejmě nejdříve v kraji spustil sněžná děla ski areál ve Stupavě na Uherskohradišťsku. „Začali jsme před asi dvěma týdny. Pak se ale oteplilo a velká část roztála. Nyní jsme začali znovu,“ řekl provozovatel areálu Lubomír Orel. Pokud budou nízké teploty trvat a bude možné intenzivně zasněžovat, sezona by mohla začít již 9. prosince. Loni středisko pustilo vleky o den dříve.

    Zasněžování spustil i areál na Trojáku v Hostýnských vrších. „Začali jsme minulý týden, ve středu čtvrtek. V noci na dnešek jsme pokračovali. Vypadá to, že budeme do příštího týdne zasněžovat,“ uvedl zástupce areálu Jakub Juračka. O termínu zahájení sezony se podle něj rozhodne příští týden, v plánu je to 15. prosince.

    V noci na dnešek se začal vyrábět technický sníh i ve Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku.  „Na ten přírodní byl zatím listopad skoupý, dosud sněžilo dvakrát, ale menší vrstva sněhu během pár dnů zase roztála,“ uvedla mluvčí střediska Martina Žáčková. Kvůli počasí mohlo středisko začít se zasněžováním o dva týdny později než loni.

     „Pokud počasí vydrží, jsme schopní rodinnou sjezdovku u hotelu Horal připravit během pár dnů, umožňuje nám to nová, výkonnější technologie. Naším cílem je zahájit lyžařskou sezonu nejpozději před vánočními svátky, kdy do našich hotelů najíždějí hosté vánočních a silvestrovských pobytů. Každý den, o který se podaří zahájit provoz dříve, bude příjemným bonusem,“ uvedl vedoucí areálu Martin Pařízek.

    Sníh začal vyrábět také areál Kyčerka ve Velkých Karlovicích. „Sezonu bychom chtěli zahájit v půlce prosince,“ řekl zástupce areálu Otto Kořístka.

    Na horách už se připravují na lyžaře, někde se už lyžuje. Na horách už se připravují na lyžaře, někde se už lyžuje. | ČTK

al.bunda ( 2. prosince 2017 14:35 )

A je to zase tady.Masivní reklama pro vlekaře zadara že vám to není alespoň trochu blbé

Zobrazit celou diskusi