V Libereckém kraji připadlo v noci několik centimetrů sněhu, podle předpovědi by mělo sněžit i přes den. Silnice v kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, rozbředlý sníh je i na hlavních tazích. Teploty byly ráno mezi nulou a minus pěti stupni Celsia, vyplývá z informací na webech silničářů a meteorologů.

Nebezpečná jižní Morava

S rizikem náledí musejí počítat řidiči, kteří dnes vyjíždějí na silnice v Jihomoravském kraji, a to například v okolí Brna, na Vyškovsku či Znojemsku. Ve vyšších polohách se mohou objevit i sněhové jazyky, varuje Správa a údržba silnic Jihiomoravského kraje.

Na Blanensku a Vyškovsku leží na některých úsecích silnic druhých a třetích tříd ujetý sníh krytý posypem, podobná situace je také v Bílých Karpatech. Dálnice v kraji jsou holé a suché, sjízdné zatím bez omezení.

Mrznoucí mrholení na Ostravsku

Mrznoucí mrholení či sněhové přeháňky mohou dnes komplikovat situaci řidičům v Moravskoslezském kraji. Silnice jsou ale po ránu sjízdné, místy vymrzlé a mokré. Ve vyšších polohách stále může být ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

Sněžení na Šumavě i u Blatné

Všechny silnice na jihu Čech jsou po ránu sjízdné se zvýšenou opatrností. Sněhové přeháňky se vyskytují ve všech okresech, na Šumavě, v okolí Blatné na Strakonicku sněží víc.

V okresech České Budějovice a Jindřichův Hradec měli v noci silničáři venku všechny sypače, v ostatních regionech jich vyjela nadpoloviční většina. „Jezdí se od dvou, od tří hodin, sněhové přeháňky jsou ve všech okresech, na Šumavě, v Jindřichově Hradci a okolí Blatenska trošku intenzivnější. Nicméně všechny silnice by v tuto chvíli měly být sjízdné, nemáme žádné hlášení, že by někde byly zásadní problémy, nikde nestojí kamiony,“ popsal situaci dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Vlastimil Zikmund.  Na horách se mohou místy tvořit sněhové jazyky.

Podle upozornění meteorologů, platí až do úterního poledne výstraha na tvorbu sněhových jazyků, a to pro Jihočeský, Karlovarský, Kálovéhradecký, Liberecký, Plzeňský a Ústecký kraj, včetně Kraje Vysočina.

Přes den by mělo být zataženo až oblačno. Pod 400 metry nad mořem budou srážky smíšené nebo dešťové. Na horách očekávají meteorologové trvalejší sněžení. Večer od severovýchodu by srážky měly postupně ubývat. Nejvyšší denní teploty budou mezi nulou a třemi stupni Celsia, na horách mezi minus třemi stupni a nulou.

Fotogalerie
8 fotografií