Silnice na jihu Čech jsou sjízdné se zvýšenou opatrností nebo bez omezení. „Situace je dobrá, všude po kraji jsou vozovky sjízdné. Vyjížděli jsme hlavně na Českobudějovicku, kde se prováděly udržovací posypy jako ochrana před případným náledím, komunikace tady byly holé, mokré. V jiných okresech se vyjíždělo sporadicky, na Českokrumlovsku kvůli pár jazykům,“ řekl dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Martin Šulista s tím, že sněžit nemá a silničáři nečekají obtíže.

Video
Video se připravuje ...

Když Česko pokryje sněhová peřina: Dron ukáže zimní krajinu jinak. David Malik, Matěj Šrám

Podle Českého hydrometeorologického ústavu bude dnes v jižních Čechách oblačno, ojediněle déšť nebo mrholení, nad 500 metrů zpočátku i mrznoucí. Nejvyšší denní teploty dosáhnou dvou až pěti stupňů Celsia.

Rozbředlý sníh v Libereckém kraji

Zvýšenou opatrnost doporučují silničáři při cestě po Jablonecku, Semilsku a Liberecku. Na Českolipsku jsou silnice sjízdné bez omezení, vyplývá z informací na dopravním webu.

Teploty byly ráno mezi šesti a minus jedním stupněm Celsia. Podle předpovědi by přes den mělo být nadále zataženo až oblačno, ojediněle se slabým deštěm nebo mrholením. Nejvyšší denní teploty by měly být mezi třemi až šesti stupni Celsia, na horách od nuly do tří stupňů.

Na Zlínsku jsou cesty chemicky ošetřené

Silnice ve vyšších polohách Zlínska pokrývají zbytky sněhu s vyjetými kolejemi. Vozovky jsou kryté posypem a sjízdné se zvýšenou opatrností. Cesty v dalších částech Zlínského kraje jsou většinou vlhké či mokré po chemickém ošetření.

V kraji je převážně zataženo, vane slabý vítr. Na Vsetínsku místy snižuje viditelnost mlha. Teplota se ráno pohybovala od nuly do plus čtyř stupňů Celsia. Podle meteorologů by odpoledne měla stoupnout nejvýše na pět stupňů. V polohách nad 700 metrů nad mořem se očekává sněžení, sníh by mohl namrzat. Vát bude mírný západní vítr, který večer zeslábne.

Především v horských oblastech by v Moravskoslezském kraji řidiči měli být při řízení velmi opatrní. Ve vyšších polohách stále může ležet mokrý sníh nebo zbytky sněhu kryté posypem. Silnice vyšších tříd jsou ale převážně holé a mokré, sjízdné bez většího omezení. Vyplývá to z údajů zveřejněných silničáři.

Silnice I/56 mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku, kde v zimě často bývají problémy, zůstává uzavřena pro nákladní vozidla. V kraji by dnes mělo být oblačno, ojediněle může mrholit a ve vyšších polohách lze očekávat sněžení. Nejvyšší teploty přes den budou plus pět stupňů Celsia, na horách maximálně okolo dvou.

Fotogalerie
10 fotografií