Výstraha s extrémním stupněm nebezpečí pro Moravskoslezský kraj a Jesenicko platí od půlnoci do úterních 10:00. Upozornění před velmi silným větrem platí do půlnoci pro celý Olomoucký a Moravskoslezský kraj, po půlnoci pak už pouze pro Olomoucko, Prostějovsko Přerovsko a Šumpersko. Ve Zlínském, Jihomoravském, části Pardubického kraje a na Žďársku hrozí silný vítr od pondělního poledne do úterních 10:00.

Během úterního rána pak začne vítr zesilovat v severozápadních, severních a středních Čechách a v Praze. V nižších polohách dosáhne v nárazech rychlosti kolem 70 km/h, na horách kolem 90 km/h, zeslábne později odpoledne, uvedl ČHMÚ.

Silný vítr foukal na východě země už v neděli odpoledne. Stromy padaly především ve Zlínském a Olomouckém kraji. Hasiči z Olomouckého kraje měli od nedělního odpoledne až do pondělního rána tři desítky výjezdů. Většinou šlo o popadané stromy, v Olomouci a v Přerově však zasahovali také kvůli uvolněným plechům na střechách.

Meteorologové proto lidem doporučují, aby zajistili okna a dveře a upevnili volně položené předměty. Motoristé by měli jezdit maximálně opatrně, protože větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelným. Návštěvníci hor mají omezit túry, nechodit zejména do hřebenových partií a dodržovat pokyny Horské služby.

Silnice pokryl čerstvý sníh

Komplikace zaznamenávali řidiči na silnicích už v pondělí ráno. Způsoboval je ale hlavně sníh. Uzavřená byla silnice kolem přehrady Fláje na Moldavu na Teplicku. Jde o každoroční záležitost, silnice se v zimě neudržuje, přesto jen za minulý týden musela horská služba pomoci několika řidičům, kteří i přes upozornění na komunikaci vjeli a zapadli.

Na severu Olomouckého kraje napadlo v noci až deset centimetrů sněhu, na některých místech se kvůli silnému větru sněhové jazyky. Podobná situace byla i v Libereckém kraji, kde rovněž napadlo zhruba deset centimetrů. Odklízení sněhu tam komplikoval silný vítr, který v otevřených úsecích vytvářel až půlmetrové sněhové jazyky. O půlnoci ale sněžení přestalo a silnice se podařilo vyčistit.

Na Lanškrounsku silničáři varují před námrazami, na státní silnici I/11 z Jablonného nad Orlicí do Červené Vody na Orlickoústecku před náledím. Namrzlé silnice hlásí silničáři také z Vítkovska v Moravskoslezském kraji.

V pondělí odpoledne se oteplí

Přes den bude v Česku zataženo až oblačno, na severozápadě přechodně místy, jinde ojediněle slabý déšť. Nejvyšší teploty budou osm až 13 stupňů Celsia, v západní polovině Čech tři až osm stupňů, v 1000 metrech na horách pak kolem dvou stupňů Celsia.

Fotogalerie
22 fotografií