Sněžení v noci zasáhlo hlavně Šumpersko a nad ránem se oblačnost přesunula i nad sousední Jesenicko. V obou okresech jsou stále sněhové přeháňky. „Napadly jeden až dva centimetry sněhu, takže na vozovkách druhé a třetí třídy provádíme zimní údržbu,“ řekl dispečer šumperské správy silnic.

Opatrní by řidiči měli být kvůli sněžení a silnému větru i při jízdě po silnici první třídy přes Červenohorské sedlo, která spojuje Šumpersko s Jesenickem. „Provedli jsme tam chemický posyp a kolegové to tam ještě projedou pluhem,“ řekla dispečerka společnosti, která v Olomouckém kraji zajišťuje zimní údržbu silnic první třídy.

Na Olomoucku, Prostějovsku a Přerovsku jsou silnice ráno zpravidla holé a mokré. Místy jsou dešťové přeháňky. „Zatím tady žádné problémy nejsou,“ řekl dispečer přerovské správy silnic.

Déšť se sněhem na Vysočině

Dopravu na některých místech Vysočiny zkomplikoval sníh nebo déšť se sněhem. V terénu bylo po čtvrté hodině ranní asi 30 sypačů. Sněžilo v okresech, Havlíčkův Brod, Žďár nad Sázavou a Třebíč. Ledovka, před kterou varovali meteorologové, se na silnicích neobjevila. Podle Ředitelství silnic a dálnic padá déšť se sněhem i na Pelhřimovsku.

Silnice s novou vrstvou sněhu jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Platí to pro hlavní tahy i silnice nižších tříd. V kraji je zataženo, vane slabý vítr, teploty se pohybují v rozmezí minus dva až plus dva stupně Celsia.

Nejvyšší denní teploty by se podle meteorologů měly pohybovat v rozmezí dvou až šesti stupňů Celsia nad nulou, vát bude čerstvý jihozápadní až západní vítr rychlostí 18 až 36 kilometrů v hodině, v nárazech až 70 kilometrů v hodině. V polohách nad 600 m n. m. zejména na severu kraje může sněžit. Během dne bude oblačno až polojasno. Večer a v noci bude přibývat oblačnosti a srážek, vítr zeslábne.

Fotogalerie
5 fotografií