Mrazivé ráno má dnes za sebou Šumava. Na Rokytské slati u Modravy na Klatovsku naměřily přístroje minus 28,1 stupně, uvedl Pavel Kopeček z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Pod dvacet stupňů klesl na Šumavě teploměr i na dalších místech.

Dnešek tak byl zřejmě dosud nejmrazivějším dnem nastupující zimy. „Na Březníku bylo minus 26,8 stupně, stanice je ale ve velké nadmořské výšce kolem 1100 metrů. V Horské Kvildě bylo ráno minus 24,9 stupně,“ doplnil meteorolog.

Ve zbytku Plzeňského kraje byly mrazy podstatně nižší - v Klatovech naměřily přístroje minus 12,2 stupně, v Konstantitových Lázních na Tachovsku minus 12, stejně jako v Šindelové na Sokolovsku v Karlovarském kraji. „V Plzeňské kotlině se teploty pohybovaly zhruba mezi minus pěti až minus devíti stupni,“ dodal Kopeček.

Kvečeru přijde sněžení

Silnice v Libereckém kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Hlavní tahy jsou po chemickém ošetření mokré a místy mohou být namrzlé. Zledovatělá či ujetá vrstva sněhu krytá posypem je na silnicích nižších tříd v Jizerských horách, západní části Krkonoš i vyšších polohách Českolipska. Místy jsou mlhy, které mohou namrzat.

Meteorologové očekávají, že dnes bude v kraji polojasno až oblačno. Odpoledne by měla přibývat oblačnost a k večeru se přidá sněžení. Nejvyšší denní teploty budou mezi jedním stupněm a minus dvěma stupni Celsia, na horách bude maximálně od minus tří do minus šesti stupňů.

Jižní Čechy: Pozor na mrznoucí mlhy

V Jihočeském kraji jsou dnes ráno všechny silnice sjízdné s opatrností, ve vyšších polohách Strakonicka a Jindřichohradecka leží na cestách nižších tříd ujetá vrstva sněhu krytá posypem, uvedl dnes dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Jiří Novotný.

Nejvyšší denní teploty budou kolem nuly, zpočátku se může místy tvořit náledí. „Všechny silnice jsou sjízdné s opatrností, protože tady máme teploty od minus pěti do minus 20 stupňů. Je tu místy mlha, tak se může stát, že bude namrzat,“ řekl Novotný.

Zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření jsou místy na Písecku. Silničáři vyjeli v noci jen s částí své techniky, obnovovali zejména posyp. Silnice prvních tříd a úseky ošetřované chemicky jsou holé a suché, někde mokré. „Všechny jsou sjízdné, nemáme hlášeny žádné problémy, v kraji jsou zatím dvě dopravní nehody,“ řekl dispečer. V jižních Čechách bude dnes zpočátku převážně polojasno. Během dne přibude frontální oblačnosti, později bude místy sněžit. Nejvyšší denní teploty se očekávají minus dva až plus jeden stupeň Celsia.

Video
Video se připravuje ...

Počasí s Dagmar Honsovou – Počasí na vánoční stromeček Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Vysočina: Zledovatělý sníh na vozovce

Silnice nižších tříd na Vysočině pokrývá dnes ráno zledovatělý sníh, v některých úsecích zejména na Žďársku v něm jsou vyjeté koleje. Solené hlavní tahy včetně dálnice D1 jsou vymrzlé a holé. K ránu byl v kraji desetistupňový mráz, i zde místy může namrzat mlha.

Řidiči by na Vysočině měli jezdit se zvýšenou opatrností, upozorňuje Roman Hubený z dispečinku Krajské správy a údržby silnic. Problémy v dopravě před 07:00 nebyly. Přes den bude na Vysočině oblačno až zataženo, teploty zůstanou pod nulou. Večer by slabě sněžit mělo podle meteorologů na většině území kraje.

Královéhradecký kraj: Mráz i -15 °C

Vrstva ujetého sněhu pokrývá i řadu silnic nižších tříd v horských oblastech Královéhradeckého kraje. Nejchladněji bylo v Adršpachu na Náchodsku a ve Vrchlabí na Trutnovsku, kde teploty klesly k minus 15 stupňům Celsia.

Ani tady se teploty nepřehoupnou přes den do kladných čísel – měly by se dnes pohybovat od minus tří stupňů do nuly, na horách má být kolem minus pěti stupňů.

Fotogalerie
21 fotografií