Za posledních 72 hodin v Krkonoších napadlo až 45 centimetrů sněhu a celková pokrývka se pohybuje kolem 110 centimetrů. Sníh za poslední den padal za působení silného větru, který přemístil sníh do závětrných partií hor. „Zde se vyskytují nebezpečné desky a převěje. Stabilita sněhové pokrývky se snižuje. Uvolnění laviny je možné již při malém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích,“ uvedl Robert Dlouhý z Horské služby Špindlerův Mlýn.

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin. V minulých letech byl v Krkonoších dosažen nejvýše čtvrtý stupeň.

Video
Video se připravuje ...

Horolezec na Everestu natočil pád smrtící laviny Youtube.com

Situace v Jeseníkách se zhoršuje

V Jeseníkách nyní leží v nejvyšších částech metr sněhu, v lavinových katastrech je uloženo kolem dvou metrů. „Lavinová situace se změnila na stupeň tři, což je značné nebezpečí. Důvodem je současný sněhový profil, množství sněhu a větru, hrozí nebezpečí, že to může ujet,“ uvedl dispečer jesenické horské služby.

Podle něj zvýšení lavinového stupně má návaznost i na středeční zásah horské služby, kdy ve Velkém Kotli zavalil náhlý sesuv sněhu pětatřicetiletého skialpinistu. Z masy se dokázal vyhrabat sám, zranil si však nohu a z obtížného terénu mu musela pomoci horská služba. „Situace se dále zhoršuje,“ doplnil Škovránek. Podle informací horské služby v Jeseníkách leží v nejvyšších částech metr sněhu, na hřebeni je ho okolo 40 centimetrů, z toho 15 centimetrů nového, který napadal za silného větru. „Na závětrných svazích ho proto bude uloženo více a zde leží nestabilní vrstva. V lavinových katastrech je uloženo kolem dvou metrů sněhu,“ uvedl na stránkách jesenické horské služby Jiří Hejtmánek.

Předpověď podle něj hlásí vydatné sněžení za silného západního větru. „Je pravděpodobné, že se budou tvořit na závětrných svazích desky a možný vznik deskových lavin,“ doplnil Hejtmánek. Varování platí pro lavinové katastry, které leží v Jeseníkách mimo turisticky značené trasy. Lákají ale vyznavače adrenalinových sportů. Lavinové katastry leží v Jeseníkách v oblasti Velkého Kotle, Červené hory a Králického Sněžníku, je v nich celkem šest lavinových katastrů a dohromady 20 lavinových drah.

Video
Video se připravuje ...

Lavina zavalila italský hotel. Na místě je mnoho mrtvých Reuters.com

Co je lavinové nebezpečí třetího stupně?

Existuje 5 stupňů lavinového nebezpečí a třetí (tedy prostřední) stupeň rozhodně není tzv. průměrný stupeň. Bývá vyhlašován při napadnutí 20–40 cm nového sněhu za bezvětří nebo 15–30 cm nového sněhu při působení větru nad 10 m/s.

Třetí stupeň označují odborníci za kritickou nebo velmi zrádnou situaci. Je obvykle vyhlašován ve 30 procentech zimního období a odehraje se při něm až polovina všech případů lavinových nehod. Ve výjimečných případech může případný sesuv samovolných lavin ohrozit nejen frekventované cesty, ale i některé sjezdovky.

Sněhová pokrývka při třetím stupni vykazuje na mnoha strmých svazích pouze střední až slabou stabilitu. Zde je jen mírně zpevněna. Lavina se může uvolnit už při velmi malém zatížení, což znamená, že lavinu může uvolnit jediný lyžař, snowboardista nebo pěší. Ojediněle je možný sesuv lavin středních, výjimečně i velkých rozměrů, které se obvykle zastaví až v dolní části svahu.

Při vyhlášení tohoto stupně byste rozhodně neměli vyrážet na horské túry, pokud nemáte žádné zkušenosti a dostatečné znalosti lavinové problematiky. I ti zkušení by měli přehodnotit možnou výpravu a v případě výpravy zvolit bezpečnou trasu.

Poslední obětí laviny v Krkonoších byl osmadvacetiletý skialpinista, na kterého spadla 5. února 2015, když sjížděl Malou Studniční jámu. Před ním lavina zasypala koncem roku 2008 šestatřicetiletou skialpinistku v takzvané Červinkově muldě.

 

Fotogalerie
15 fotografií