Problémy na silnicích mají řidiči ve Španělsku kvůli přívalu sněhu už několik dní, komplikace způsobil sníh i na kolejích. Skoro hodinové zpoždění nabraly ve čtvrtek například vlaky směřující do Barcelony. V katalánské metropoli zasypaly sněhové vločky i pláže, jak ukazují záběry na sociálních sítích. 

Čtvrtek byl ve Španělsku také nejmrazivějším z letošní zimy. Ve dvou třetinách observatoří celé země naměřili meteorologové teploty pod bodem mrazu, mrzlo například i v jihošpanělské Córdobě. Na většině území byly teploty čtyři až sedm stupňů pod normálem, na horách bylo dokonce až o deset stupňů méně, než je obvyklé pro toto období. Nejnižší teplotu naměřili v Pyrenejích, kde bylo krátce po půlnoci minus 15,2 stupně Celsia. 

„Jde sice o jedny z nejnižších teplot posledních let, ale historické rekordy to nejsou. Od 80. let minulého století totiž mají teploty vzrůstající tendenci,“ řekla listu El País mluvčí meteorologického ústavu AEMET Delia Gutiérrezová. 

Jediný teplotní rekord tento týden zaznamenali na Kanárských ostrovech. Konkrétně na ostrově Lanzarote ve středu naměřili 7,6 stupně, což je nejnižší únorová teplota od roku 1977. Začátkem minulého týdne, tedy ještě v lednu, na Lanzarote dokonce napadl sníh. 

Pro místní obyvatelé Kanárských ostrovů je sníh něco mimořádného, proto se většina z nich vydá na hory. 40 lidí bylo minulé úterý z hor evakuováno, protože se rozhodli jít pěšky ve sněhu do těžko přístupných oblastí. Hrozilo jim podchlazení. 

Noční a ranní sněžení doprovázel silný vítr, který lámal spolu se sněhem větve borovic a dalších stromů. Na některých místech se objevily i sesuvy půdy. 

Minulý týden byly přístupové cesty na hory uzavřené, protože místní silničáři nemají k dispozici potřebnou techniku k odstranění námrazy a sněhu z cest. 

VIDEO: Sníh se objevil i na Sahaře. 

 

Fotogalerie
30 fotografií