Na rozbředlý a ujetý sníh na silnicích si dnes musí dát pozor řidiči v Olomouckém kraji, který zasáhlo husté sněžení. Všechny silnice v kraji jsou zatím se zvýšenou opatrností sjízdné, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Hustě sněžit začalo nad ránem postupně na většině území Olomouckého kraje, kde správci silnic do terénu poslali sypače a pluhy. Na Jesenicku a Šumpersku je na hlavních silničních tazích po chemickém posypu rozbředlý sníh. Ve vyšších polohách je na inertně udržovaných vozovkách vrstva ujetého sněhu s posypem, která je místy zledovatělá. Sněžení navíc snižuje viditelnost.

Rozbředlý sníh i zledovatělé vrstva

Silničáři v jižních Čechách odklízejí napadaný sníh, v terénu mají veškerou techniku. Všechny silnice v kraji jsou nyní sjízdné se zvýšenou opatrností. Řekl to dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Jiří Novotný. Nejvyšší teploty v kraji budou dnes od dvou do pěti stupňů nad nulou.

„V noci pršelo, teď všude v Jihočeském kraji sněží, v nižších polohách déšť se sněhem. Všechny silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, někde to namrznout může, místy může na silnicích ležet rozbředlý sníh po nasolení. Ve vyšších polohách, inertní úseky, tam je vrstva sněhu ujetá a krytá posypem, takže opatrnost,“ řekl dispečer.

Na silnicích druhé a třetí třídy v Pardubickém kraji dnes leží nový sníh. Většinou je po solení rozbředlý, ve výše položených oblastech i uježděný. Všechny komunikace jsou s opatrností sjízdné. Řidiči by měli jet opatrně zvláště v okolí Hlinska, Lanškrouna, Ústí nad Orlicí, Poličky, Žamberka nebo v Železných horách. V oblasti Moravské Třebové je někdy na inertně udržovaných silnicích v lesních úsecích zledovatělá vrstva sněhu.

Video
Video se připravuje ...

Počasí s Honsovou: Víkend proprší. V noci pak namrznou chodníky i silnice. Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Srážka kamionu s autobusem na Vysočině

Jízdu na silnicích Vysočiny ztěžuje sníh, v noci na dnešek ho připadly dva až čtyři centimetry. Solené tahy jsou mokré nebo s rozbředlým sněhem, na vedlejších trasách je sníh uježděný. Ve stoupáních místy nemohou vyjet kamiony, problémy měly ráno například u Štoků, Želetavy a Náměště nad Oslavou. V Pravíkově na Pelhřimovsku se srazil kamion s autobusem, dva lidé byli lehce zraněni, silnice I/34 je kvůli nehodě neprůjezdná. Vyplývá to z informací policie a krajské správy a údržby silnic.

Všechny sypače v provozu

V Jihomoravském kraji začalo dnes nad ránem sněžit, na silnicích místy leží rozbředlý sníh. Některé vozovky jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Zvýšená opatrnost je třeba i na D1 na Vyškovsku nebo D46 na Vyškovsku a mezi Podomím a Drnovicemi na Vyškovsku je pro nákladní vozy uzavřena silnice, vyplývá z webu silničářů. Nadále platí výstraha meteorologů před tvorbou náledí.

V Brně nad ránem kvůli sněžení vyjely všechny sypače. „V současné době je na svých trasách všech 21 vozidel. Na silnicích většinou leží nižší vrstva sněhu, proto doporučujeme opatrnější jízdu,“ uvedl provozní ředitel Brněnských komunikací Leoš Chasák.

Sněhové jazyky na severu Moravy

Sněhové přeháňky dnes snižují viditelnost na silnicích v Moravskoslezském kraji. Komunikace jsou sjízdné, většinou se zvýšenou opatrností. Na Opavsku se tvoří sněhové jazyky. Silnice prvních tříd jsou ale převážně holé a mokré nebo se zbytky rozbředlého sněhu. Na cestách nižších tříd může zůstávat vrstva sněhu krytá posypem. Vyplývá to z údajů silničářů.

V Královéhradeckém kraji v noci na dnešek a ráno sněžilo. Na silnicích místy leží zbytky rozbředlého sněhu. Na nesolených cestách v Orlických horách leží slabá vrstva zledovatělého sněhu. Řidiči musejí být při jízdě velmi opatrní.

V Libereckém kraji přes noc nasněžilo. Sněhu ale není mnoho, jen do půl centimetru. Stále se objevují sněhové přeháňky. Silnice jsou s opatrností sjízdné

Fotogalerie
5 fotografií