Po celý den by mělo být zataženo až oblačno, na severovýchodě místy polojasno. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se budou teploty pohybovat mezi -1 až 3 °C, na horách až -4 °C. Vítr bude slabý, postupně slábnoucí na 2 až 6 m/s.

Nížiny Jihomoravského kraje jsou bez omezení

Ve vyšších polohách Jihomoravského kraje leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem, řidiči by tam měli být velmi opatrní. V nížinách jsou v úterý ráno silnice suché a vymrzlé, sjízdné bez omezení, stejně jako dálniční tahy, vyplývá z webu Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje.

Zvýšené opatrnosti je zapotřebí hlavně na silnicích první třídy, jsou po chemickém ošetření sjízdné jen se zvýšenou opatrností.

Na silnicích druhé a třetí třídy jsou zbytky rozbředlého sněhu a místy i čerstvý poprašek. Kluzká vozovka je u Vranova nad Dyjí, web policie tam hlásí uvízlé nákladní vozidlo.

Problémy se mohou vyskytovat také v Bílých Karpatech. V kraji ráno mrzlo, teploty místy klesaly pod minus sedm stupňů.

Námraza na Olomoucku

Na některých místech Olomouckého kraje hrozí námraza. Se zvýšenou opatrností by v úterý měli řidiči počítat především na Červenohorském sedle, na D35 u Lipníku nad Bečvou na Přerovsku nebo v okolí Olomouce. Silnice v regionu jsou většinou holé a suché, na inertních úsecích Šumperska a Jesenicka leží ujetá sněhová vrstva krytá posypem, vyplývá z údajů Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Na severu kraje je opatrnost na místě především na sedle, podle ŘSD je tam náledí. Na Jesenicku jsou většinou vozovky holé, suché a vymrzlé. Ujetá, místy zledovatělá vrstva sněhu leží na úsecích udržovaných inertním posypem ve vyšších polohách, především v okolí Rejvízu, Travné a Petrových Bud. Podobná situace je i v sousedním okrese Šumperk.

Na Olomoucku by mohla být námraza na D35 na 270. kilometru kolem Olomouce a poté v úseku směrem na Lipník nad Bečvou na 286. až 291. kilometru. Na Přerovsku jsou silnice holé, suché a vymrzlé, i tak nabádají správci cest ke zvýšené opatrnosti. Na Prostějovsku musejí místy řidiči počítat se slabou vrstvou sněhu krytou posypem.

Jižní Čechy nabádají ke zvýšené opatrnosti

Jihočeské vozovky jsou sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Na Strakonicku a Táborsku lehce sněžilo a silničáři tam museli ráno vyjíždět kvůli údržbě komunikací. Většina vozovek v regionu zůstává suchá a vymrzlá. ČTK to řekl Martin Šulista z dispečinku správy a údržby jihočeských silnic.

Dodal, že řidiči musejí být opatrní především na vozovkách nižších tříd, kde se nesmí solit. „Tam je ta sjízdnost samozřejmě obtížnější. To samé platí o některých mostech, které mohou při nižších teplotách více promrzat,“ uvedl Šulista.

V úterý po ránu mrzlo v celém kraji. Ve vyšších polohách se teploty blížily k minus deseti stupňům Celsia. Podle předpovědi meteorologů bude zataženo a místy může slabě sněžit. Teploty patrně celý den zůstanou pod nulou.

VIDEO: Na Sahaře napadl sníh:

Fotogalerie
16 fotografií