Sněžení a také namrzající déšť mohou dnes komplikovat dopravu na Vysočině. V noci a ráno bylo podle dispečinku Krajské správy a údržby silnic v terénu přes 90 sypačů. Hlavní tahy jsou po chemickém ošetření mokré, na silnicích nižších tříd leží místy sníh krytý posypem. Dopravu na silnici I/38 u Skuhrova na Havlíčkobrodsku omezuje přibližně od 6:00 nehoda nákladního automobilu.

Podle dispečera krajských silničářů je na vozovce rozsypaný náklad, provoz řídí policisté a jezdí se kyvadlově.

Dešťové srážky padaly nad ránem především v okolí Humpolce a Havlíčkova Brodu. V ostatních částech kraje sněžilo, nebo stále sněží a podle meteorologů může být na Vysočině během dne sněžení i silné. Upozorňují také na mrznoucí mlhy. Nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat okolo nuly. Povane mírný jihovýchodní vítr, z počátku ale ještě s nárazy až 54 kilometrů za hodinu. Vítr i srážky budou později ustávat.

Náledí na Olomoucku

Na zbytky rozbředlého sněhu a místy také náledí si dnes ráno musejí dát pozor řidiči v Olomouckém kraji, kde jsou od nočních hodin sněhové a dešťové přeháňky. Všechny silnice v kraji jsou se zvýšenou opatrností sjízdné, vyplývá z údajů Ředitelství silnic a dálnic.

Video
Video se připravuje ...

Nekonečná kolona trolejbusů: Ve sněhové kalamitě rezignovaly tv Joj

Sněhové či smíšené přeháňky v noci zasáhly většinu Olomouckého kraje. Na Šumpersku a Jesenicku ráno silnice první a druhé třídy po chemickém posypu pokrývá slabá vrstva rozbředlého sněhu. Na méně důležitých cestách je ve vyšších polohách ujetý sníh s posypem.

Na silnici číslo 35 z Mohelnice na Šumpersku směrem na Moravskou Třebovou se ráno v osmikilometrovém úseku tvoří náledí. Kluzké jsou po sněžení a dešti dálnice D35 a D46 na Olomoucku, Přerovsku a Prostějovsku. Na Olomoucku, Přerovsku a Prostějovsku jsou dnes ráno ale vozovky většinou holé a mokré, jen místy se zbytky rozbředlého či ujetého sněhu.

Rozbředlý a zledovatělý sníh v Královéhradeckém kraji

V Královéhradeckém kraji v noci na dnešek a ráno sněžilo. Na řadě silnic leží zbytky rozbředlého sněhu. Na nesolených cestách v Orlických horách místy leží slabá vrstva zledovatělého sněhu. Řidiči musejí být při jízdě velmi opatrní. Teploty se dnes ráno v kraji pohybovaly od minus dvou do plus jednoho stupně Celsia.

Přes den by mělo na většině území Hradeckého kraje sněžit. V polohách pod 400 metrů nad mořem se čeká i déšť se sněhem nebo déšť. Později večer budou srážky slábnout. Teploty by se měly pohybovat od jednoho do čtyř stupňů, na horách má být kolem nuly.

Jižní Čechy: potíže s mrznoucím deštěm

Mrznoucí sněžení by dnes mohlo na mnoha místech Jihočeského kraje komplikovat sjízdnost vozovek. Silničáři udržují komunikace téměř ve všech okresech, méně práce mají zatím jen na Prachaticku. ČTK to řekla dispečerka Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Pavla Pulcová. „V terénu máme většinu techniky. Většinou sněží, ale někde je spíš mrznoucí déšť,“ uvedla.

Teploty v regionu se drží pod nulou, na Šumavské Horské Kvildě naměřili meteorologové i minus 13 stupňů Celsia. Podle předpovědi bude dnes zataženo s občasným sněžením. Mrznoucí srážky a ledovka se mohou vyskytovat především v dopoledních hodinách.

Silnice na Pardubicku jsou sjízdné s opatrností

Na silnice v Pardubickém kraji se po delší době znovu vrátil sníh. Většinou je po solení rozbředlý, místy může vozovky pokrývat i uježděná sněhová vrstva. Všechny komunikace jsou s opatrností sjízdné.

Opatrní by měli být řidiči zvláště v okolí Lanškrouna, Moravské Třebové, Ústí nad Orlicí, Vysokého Mýta či Žamberka. V Železných horách je na silnicích ošetřených inertním posypem vrstva nového sněhu. Na Skutečsku a Přeloučsku se na menších cestách vlivem mrznoucího deště tvoří náledí.

Dnes ráno bylo v Pardubickém kraji většinou zataženo, často se vyskytovaly sněhové přeháňky. Teploty se pohybovaly od minus čtyř do plus jednoho stupně.

Ledovka hrozí i na Opavsku

Na Opavsku by se dnes mohla tvořit na silnicích ledovka. Řidiči tam musejí být velmi opatrní. Na Bruntálsku po nočním sněžení na silnicích leží zbytky rozbředlého sněhu. I tam jsou silnice sjízdné se zvýšenou opatrností. Vyplývá to z ranních údajů Ředitelství silnic a dálnic.

Nejhorší situace je na Opavsku. „Teplota povrchu je menší než teplota vzduchu. Očekáváme i sněhové srážky, přechodně i dešťové. Proto se na vymrzlých silnicích může tvořit ledovka,“ uvedli silničáři.

Na Bruntálsku mohou řidiči na silnicích narazit na zbytky rozbředlého sněhu. Navíc tam kvůli sněžení může být snížena viditelnost. V Beskydech nesněžilo. I tam jsou ale místy silnice sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Důvodem je ujetá vrstva sněhu.

Na ostatních místech regionu jsou silnice sjízdné bez omezení.

Moravskoslezský kraj hlásí lepší rozptylové podmínky. Smog ale přetrvává

Rozptylové podmínky se v Moravskoslezském kraji během noci zlepšily. Denní koncentrace prachu se dnes ráno pohybovaly od 50 do 180 mikrogramů na metr krychlový. Povolený limit je 50 mikrogramů. V celém kraji ale dál trvá smogová situace. Pro Ostravsko, Karvinsko a Frýdecko-Místecko bez Třinecka navíc platí přísnější regulace. Podniky během ní například musejí přijímat opatření, aby nepřispívaly ke znečištění ovzduší. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Ráno se nejlépe dýchalo lidem v Ostravě-Mariánských Horách, kde stanice naměřila 50 mikrogramů. Nejhůře pak obyvatelům Věřňovic. Tamní hodnoty dosáhly 180 mikrogramů. Ve srovnání s předchozími dny je zlepšení patrné i tam. Například v neděli stanice v této obce na Karvinsku naměřila víc než 300 mikrogramů na metr krychlový.

Podle hodinových koncentrací meteorologové situaci hodnotí jako uspokojující až velmi špatnou. Hodnoty se pohybují od 60 mikrogramů v Třinci až po 246 mikrogramů právě ve Věřňovicích. I podle těchto hodnot je tamní situace lepší. V pondělí se hodinové koncentrace dostávaly i na úroveň 800 mikrogramů.

Podle výhledu meteorologů by se situace mohla i nadále zlepšovat. „Rozptylové podmínky budou zpočátku většinou mírně nepříznivé, během dne přechodně místy dobré. Průměrné 24hodinové koncentrace prašného aerosolu se budou pohybovat i nadále nad hodnotou stanoveného imisního limitu. Zejména v aglomeraci Ostravy, Karviné a Frýdku-Místku i kolem dvojnásobku,“ uvedli.

Fotogalerie
26 fotografií