Praha: zpoždění autobusů a vážné nehody na Pražském okruhu

V Praze od pátečního večera sněžlo, teploty seráno pohybovaly kolem čtyř stupňů pod nulou. Silnice jsou podle informací silničářů mokré a sjízdné bez omezení, vzhledem k víkendu je poměrně slabý provoz. Řidiči ale musí počítat se sněhovými přeháňkami, na některých místech i s námrazou a nárazovým větrem. Dopravní podnik na webu upozornil cestující, že autobusy mohou kvůli počasí nabírat zpoždění. Před pátou hodinou ranní se na 21. kilometru Pražského okruhu u exitu Jinočany srazil kamion s autobusem. Hasiči na Twitteru uvedli, že vyprostili zraněného řidiče autobusu, kterého převzala do péče záchranná služba. Později se rovněž na Pražském okruhu u Barrandova převrátil kamion převážející osobní auta, řidiči musí nehodu objíždět odstavným pruhem. Hasiči odčerpávají naftu. 

Střední Čechy: chemický posyp i u chráněných oblastí

Ve středních Čechách napadl sníh a ještě ráno na řadě míst intenzivně sněžilo. Silnice byly sjízdné se zvýšenou opatrností. Silničáři v noci vyslali do terénu všechny sypače a kvůli bezpečnosti chemicky ošetřili i silnice na území některých chráněných oblastí, což se běžně nedělá. ČTK to řekl pracovník dispečinku krajské správy a údržby silnic.

U Dolního Bousova na Mladoboleslavsku dopoledne havarovala dvě osobní auta. Po střetu začala hořet. Tři lidé, mezi nimi i dítě školního věku, při nehodě utrpěli vážná zranění, vyplynulo z informací policie, hasičů a záchranné služby.

Liberecko: Kolony kamionů i nehoda autobusu

Například v Libereckém kraji policisté řešili od rána několik nehod, včetně zapadlého kamionu. Ráno museli počítat řidiči u obce Svor na Českolipsku s kolonou nákladních aut dlouhou zhruba šest kilometrů. U obce Rychnov na Jablonecku zapadl kamion. V Jablonci nad Nisou naboural autobus do zaparkovaného automobilu.

Český hydrometeorologický ústav varuje před náledím a sněhovými jazyky zvláště ve Frýdlantském výběžku s tím, že nárazy větru budou místy dosahovat rychlostí až kolem 55, na horách 75 kilometrů v hodině.

„Vzhledem k tomu, že se v noci tvořila ledovka, tak jsme dokonce na území některých chráněných oblastí byli po dohodě s jejich správci nuceni použít chemický posyp pro zajištění bezpečnosti silničního provozu a fungování složek Integrovaného záchranného systému,“ uvedl dispečer.

Moravskoslezský kraj: Dopravu komplikují sněhové přeháňky a námraza

Sněhové přeháňky či námraza mohou dnes komplikovat sjízdnost řidičům v některých částech Moravskoslezského kraje. Silnice jsou ale sjízdné. Ve vyšších polohách v horských oblastech udržovaných inertním posypem může být ujetá slabá vrstva sněhu. Vyplývá to z informací silničářů.

Podle předpovědi meteorologů by dnes mělo být zataženo, na většině území lze očekávat občasné sněžení. Teploty mohou klesnout na minus pět, na horách až na minus devět stupňů Celsia. Místy meteorologové předpovídají tvorbu sněhových jazyků, na horách ojediněle i závějí.

Vysočina: Ke sněhu se přidal i vítr

Silnice na Vysočině jsou po sněhových přeháňkách sjízdné s opatrností. Zbytky sněhu byly dnes ráno hlavně na vozovkách nižších tříd sypaných drtí. Hlavní tahy byly po chemickém ošetření mokré. ČTK to řekl Dalibor Tomšů z dispečinku krajské správy a údržby. Teploty v kraji do rána klesly i tři stupně pod nulu. Výstraha meteorologů na možnost tvorby náledí platí na Vysočině do 10:00.

Kromě sněhových přeháněk byla v noci na dnešek v kraji místy i hustá mlha. Silničáři jezdili s 92 sypači. Problémy v dopravě neměli hlášeny. „Zatím nemám zvenku žádnou negativní informaci, že by nám někde něco nejelo,“ uvedl Tomšů po 06:30.

Se sněhovými přeháňkami musejí řidiči na Vysočině počítat i během dne. Bude oblačno až zataženo, odpoledne se teploty budou pohybovat nejvýše mezi minus dvěma až jedním stupněm Celsia. Foukat bude čerstvý vítr s nárazy i kolem 50 kilometrů v hodině.

Pardubický kraj: Řidiči si musí dát pozor na silnicích nižších tříd

Na řadě míst Pardubického kraje jsou sněhové přeháňky. Podle silničářů sněží v okolí Skutčce, Poličky, Hlinska a Pardubic. Vyplývá to z údajů krajských cestářů.

Na většině vozovek nižších tříd zůstává rozbředlá vrstva sněhu. Nový sníh leží na komunikacích v Železných horách a v okolí Lanškrouna.

Jižní Čechy: Sníh padá hlavně kolem Tábora a Strakonic

Na jihu Čech dnes k ránu místy dešťové přeháňky přecházely ve sněžení, teploty klesly i tři stupně pod nulu. Silničáři měli nejvíc výjezdů na Táborsku, Strakonicku a na Jindřichohradecku. Po chemickém ošetření jsou silnice mokré, ale řidiči by měli jezdit opatrně. Někde mohou být namrzlé mosty nebo vozovky na okrajích lesů. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytl dispečink Správy a údržby silnic Jihočeského kraje.

Video
Video se připravuje ...

Předpověď na víkend: Přijde teplotní šok! Arktické proudění vypudí jarní teploty. Dagmar Honsová, Lukáš Červený

Fotogalerie
8 fotografií