Výstraha na silný vítr platila pro moravské kraje do 20:00. Lidé museli navíc počítat s mrazivým počasím, navzdory blížícímu se jaru padly k ránu teploty až pod minus 12 stupňů.

Energetici postupně přerušené dodávky proudu obnovovali. Největší problémy byly na Olomoucku, Přerovsku, v okolí Rychnova nad Kněžnou a Náchoda. Nejčastější příčinou poruch byl silný vítr, těžký sníh či pád stromů a větví do vedení. Na řadu míst byl problém se kvůli popadaným stromům dostat.

Odpoledne ještě evidovali energetici dvě desítky poruch na vedení vysokého napětí, bez elektřiny zůstávalo 3500 odběrných míst, většina z nich měla být znovu připojena k dodávkám proudu ještě během neděle.

 „Silný vítr ovšem nadále neustává, problémy máme především v lesních úsecích, kde je to velmi nebezpečné kvůli pádům stromů či větví. Nejvíce problémů máme na Rychnovsku nad Kněžnou, Olomoucku a Přerovsku. Problematická je také lokalita Orlických hor, kde se jedná právě o ony nebezpečné lesní úseky,“ sdělila ČTK mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

Hodně práce měli v noci a během dne hasiči v Olomouckém kraji. Do odpoledne vyjížděli k bezmála dvěma stovkám případů, o víkendu měli celkem 260 zásahů. Odstraňovali zejména spadané stromy a větve či uvolněné střešní krytiny. Kvůli popadaným stromům bylo uzavřeno několik silnic nižších tříd, například silnice první třídy u Skřítku na Šumpersku. Byly uzavřeny dva silniční úseky, a to mezi Starou Vsí na Bruntálsku a Sobotínem na Šumpersku a mezi Tvrdkovem a Rudou na Bruntálsku. Profesionální i dobrovolní hasiči měli nejvíce práce hlavně v okolí Rýmařova.

Hasiči na jižní Moravě kvůli vyvráceným a padajícím stromům vyhlásili do pondělního odpoledne zákaz vstupu do rekreační oblasti Suchý na Blanensku. V souvislosti se silným větrem měli od dnešního rána čtyři desítky výjezdů, zhruba v polovině případů šlo o spadené stromy, v jednom případě na auto a v jiném na dráty elektrického vedení. 


Kvůli silnému větru v neděli nejezdila lanovka z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu a ani na vrchol nejvyšší české hory. Kvůli bezpečnosti návštěvníků hor se zastavily také některé lanovky a vleky na Černé hoře, ve Špindlerově Mlýně, v Deštné v Orlických horách, na Dolní Moravě nebo v Jeseníkách.

Video
Video se připravuje ...

Hasiči zachraňovali přimrzlou labuť. Měla na sobě dva kilogramy ledu tv Joj

Fotogalerie
19 fotografií