Varování před bouřkami platí pro Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj. Podle Českého hydrometeorologického ústavu může napršet v úhrnech kolem 30 milimetrů srážek a vítr může v nárazech dosáhnout rychlosti až kolem 70 kilometrů v hodině. S ojedinělým výskytem bouřek by obyvatelé uvedených regionů měli počítat od pátečních 13:00 do 22:00.

Meteorologové také upozornili, že přívalový déšť může při bouřkách místy zatopit níže položená místa nebo sklepy. Lidé by měli venku rovněž upevnit před větrem všechny volně položené předměty a s ohledem na nebezpečí úrazu by se měli mít na pozoru před pádem ulomených větví nebo zásahem bleskem.

Ve zbytku republiky bude během odpoledne a večera od západu docházet k ubývání oblačnosti a ustávání srážek. Nejvyšší odpolední teploty se v Čechách zastaví mezi 18 až 22 °C, na Moravě a ve Slezsku bude tepleji – i 24 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Příchod deště a bouřky sledujte na radaru ZDE>>> 

Labilní a relativně vlhký vzduch bude zatěžovat starší generace, kardiaky a těhotné ženy. Hrozí i předčasné porody. Hůře se bude dýchat astmatikům. Naopak srážky z ovzduší vymyjí pyly – stále více se prosazují pyly trav, takže alergici si alespoň přechodně oddechnou. Kvůli nočním bouřkám se mnozí z nás budou cítit unavení a nevyspalí. Lépe od ruky nám půjde fyzická práce než ta duševní.

Na sebe bavlněné oblečení – hrozí zvýšená potivost. Odpoledne bude stačit krátký rukáv. Pro děti do školky nebo na výlet pláštěnku a holiny. Do pátečního mytí oken se nepouštějte – během víkendu vám stejně zmoknou. V roce 2005 v tomto období na vrcholcích hor sněžilo.

Fotogalerie
17 fotografií