V odpoledních maximech naměříme v úterý 22 až 26 °C, což znamená návrat letních teplot. Zároveň se ale během odpoledních hodin budou opět vytvářet lokální přeháňky nebo bouřky, a to zejména na Moravě a ve Slezsku.

Kdy a kde bouřky udeří? Sledujte radar

Bouřky mohou být ojediněle doprovázené zesílením větru na rychlost 70 km/h a přívalovým deštěm. Zpočátku dne bude jasno nebo polojasno. Odpoledne tedy oblačno až polojasno, na východě místy s bouřkami. Foukat bude mírný východní vítr o rychlosti do 20 km/h, zesílí v bouřkách.

Většinu území zasáhnou bouřky ve středu

Zatímco v úterý půjde o lokální charakter bouřek, většinu České republiky přitom mohou silné bouřky zasáhnout ve středu. Výjimkou je pouze severozápad a jihozápad Čech. Bouře budou slábnout až pozdě večer, vyskytnout se ale mohou i v dalších dnech, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Bouřky se budou vyskytovat především odpoledne a večer. Mají je doprovázet přívalové srážky s úhrny kolem 30 milimetrů, krupobití a nárazy větru. Přívalový déšť může ojediněle zatopit níže položená místa a sklepy.

Výstraha ČHMÚ s nízkým stupněm nebezpečí platí pro většinu území od středečních 10:00 do 23:00. „I v dalších dnech se mohou ojediněle vyskytnout i silné bouřky. Výstrahy budeme v případě potřeby upřesňovat,“ dodali meteorologové.

Obtíže pro starší generace

Pokles tlaku vzduchu doprovázející změnu počasí zatíží starší generace, jedince s nízkým krevním tlakem a kardiaky, ti mohou být bez energie, malátní a pociťovat bolest hlavy. Labilním jedincům mohou způsobit potíže bouřky v odpoledních hodinách. Roztržitost a roztěkanost se ale nebude vyhýbat nikomu. Pozor na silnicích, hrozí dopravní nehody.

Co můžete, to naplánujte na ráno a dopoledne – to bude slunečné a s nízkou relativní vlhkostí vzduchu, se stoupajícími teplotami se nám už do ničeho chtít nebude.

Na přímé sluneční záření s opalovacím krémem a slunečními brýlemi, pro děti pokrývku hlavy. Teplota vody se v přírodních nádržích pohybuje od 14 °C na Lipně po 20 °C na Nových Mlýnech.

Video
Video se připravuje ...

Jak přežít bouřku? Zasedněte „na bobek“ a na nohy gumové podrážky Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Fotogalerie
15 fotografií